Nečasův kabinet se pouští do reformy penzí bez důležitých podkladů

28.03.2011 7:52

Svým rozhodnutím umožnit lidem spořit v soukromých penzijních fondech dobrovolně zadělala Nečasova vláda na budoucí velké problémy fondů. Podle Hospodářských novin sáhla k tomuto kroku přesto, že nemá demografické podklady pro výpočet doživotních penzí v případě, že si dobrovolně budou spořit hlavně lidé s vyšším vzděláním a většími příjmy.

Nečasův kabinet se pouští do reformy penzí bez důležitých podkladů

Když se vláda rozhodla pro dobrovolnou, nikoli povinnou důchodovou reformu, přehlédla jeden významný fakt. Nemá totiž k dispozici demografické podklady pro výpočet doživotních penzí v případě, že se pro dobrovolné spoření rozhodnou především lidé s vyšším vzděláním a většími příjmy. A ti se dožívají vyššího věku než průměrná populace.

Podle expertů se však právě tohle stane při reformě, kterou chystá vláda Petra Nečase. „Pokud bez těchto podkladů vláda rozhodne o existenci fondového pilíře s dobrovolnou účastí a výplatou penzí na dožití, položí mu do kolébky spolu s rodným listem i list úmrtní," uvádí pro hospodářské noviny demograf Tomáš Kučera z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, jenž připravoval demografické podklady pro obě Bezděkovy komise.

Sledujeme téma Důchodová reforma

Doživotní penze lidí s vyšší dobou dožití přinese fondům problémy

Fondy podle něho potřebují úmrtnostní tabulky pro jednotlivé generace, tedy podle ročníků narození, při dobrovolném spoření navíc upravené pro jednotlivé sociální skupiny. Dopracovat taková data by trvalo minimálně půl roku a přitom o výpočtu doživotní penze po důchodové reformě budou ministři rozhodovat už v následujících týdnech.

Zafixuje-li vláda používání současných tabulek, problém ještě umožní možnost volby mezi doživotní penzí nebo časově omezenou rentou. „Stanovit tyto dvě možnosti výplaty je podle mého názoru špatně," řekl HN člen NERV Vladimír Bezděk. Podle něho pak budou doživotní penzi volit převážně lidé s výrazně nadprůměrnou faktickou dobou dožití.

K věci:

Poslanec ODS o zdražování: Kdo to vyzradil, zaslouží výprask 

Důchodová reforma rozkládá Véčka, přiznal Huml 

Žena, která křičí na ministry, pokračuje: Kalousek je zločinec 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…