Nechal svou kancléřku podepsat smlouvu na vlastní honorář, ačkoliv to nesměla... A co dále zjistili auditoři u Fajta v galerii?

26.05.2019 10:52

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) pravděpodobně netušil, že tím krokem přivodí sám sobě ministerskou smrt a do konce května skončí ve vládě. Staněk si však dodnes stojí za tím, že ředitele NGP Jiřího Fajta odvolat musel. A na povrch vyplouvají informace, které nejsou v rozporu s ministrovým tvrzením. Fajt měl mj. nehospodárně nakládat s částkou takřka 697 tisíc korun.

Nechal svou kancléřku podepsat smlouvu na vlastní honorář, ačkoliv to nesměla... A co dále zjistili auditoři u Fajta v galerii?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaný generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

Ministr kultury Antonín Staněk by měl v pátek skončit ve funkci. Stane se tak, pokud prezident Zeman splní svou povinnost předepsanou Ústavou ČR a na návrh předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) Staňka odvolá.

Připomeňme, že politicky Staňkovi zlomila vaz skutečnost, že z postu šéfa Národní galerie v Praze odvolal Jiřího Fajta. Na tiskové konferenci vysvětloval, že to musel udělat, protože Fajt v pozici šéfa podezřele hospodařil. Jako šéf galerie mimo jiné podepsal smlouvu sám se sebou jako s autorem a na jejím základě si vyplatil honorář.

V galerii navíc proběhl širší audit a podle serveru Echo24.cz ukázal, že Fajt nehospodařil zrovna ideálně.

„Využil svého postavení k získání majetkového prospěchu, neboť v situaci, kdy mu nebyla Ministerstvem kultury schválena odměna, kterou si navrhl, nechal za peněžní prostředky státního rozpočtu vypracovat smlouvu o vypracování autorského díla a smlouvu licenční, nechal ji za Národní galerii Praha podepsat svou podřízenou, která dle vnitřního předpisu NG k tomu nebyla oprávněna, a nechal si proplatit dílo, kterého vyhotovení nedoložil,“ stojí v protokolu k auditu.

Auditoři tvrdí, že Fajt plýtval penězi, když hledal externího poskytovatele právních služeb pro galerii. Nehospodárně měla být vynaložena částka dosahující téměř 697 tisíc korun.

Fajt k tomu poznamenal, že auditoři neupozornili na velká rizika, která by mohla galerii přivést do špatných časů. Prostě a krátce řečeno, auditoři podle Fajta nenapsali do zprávy nic, co by ospravedlnilo jeho okamžitý vyhazov, který mu zařídil ministr Staněk. Bývalý ředitel ekonomicko-provozní sekce NGP Vladimír Mallát doplnil, že některé části protokolu svědčí o účelovosti provedení kontroly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…