Nechám vás Rusku, pokud... Trump znovu pohrozil. „Deb*l!“ Romancov vidí rudě. Jenže mluví i jiní

11.02.2024 11:10 | Monitoring

Výroky bývalého prezidenta a předpokládaného republikánského kandidáta na prezidenta v roce 2024 Donalda Trumpa budí rozruch. Řekl, že by „ponechal čertu“ ty spojence v NATO, kteří podle něj neplní své finanční závazky. Bílý dům tyto výroky označil za „děsivé a neomalené“. Jedna z cest, jak přimět Evropu zbrojit, míní jeden z názorů.

Nechám vás Rusku, pokud... Trump znovu pohrozil. „Deb*l!“ Romancov vidí rudě. Jenže mluví i jiní
Foto: Screen Youtube
Popisek: Donald Trump po vítězství v New Hampshire

Trump v sobotu před svými příznivci na předvolebním shromáždění v Conwayi vzpomněl na dialog s prezidentem velké evropské země, který se ho zeptal, zda je jako člena Severoatlantické aliance USA v případě napadení Ruskem ochrání, i přesto, že nebudou dávat dost peněz na obranu. Trump ho ujistil, že v takovém případě by napadenou zemi neochránil, ale naopak „by povzbuzoval Rusko, ať si dělá, co k čertu chce“. Účty se podle Trumpa musí platit, jinak se za to musí pykat.

Bývalý prezident vyjádřil pochybnosti o pomoci Ukrajině při její obraně před invazí, kterou Rusko zahájilo v únoru 2022, a stejně i pochybnosti o NATO, tedy alianci 31 zemí, které se USA zavázaly v případě potřeby bránit. V sobotu Trump prohlásil, že na blíže nespecifikovaném setkání NATO řekl jedné z hlav států, že USA pod jeho vedením nebudou bránit žádné země, které „neplní své finanční závazky“.

List The Guardian píše, že mluvčí Bílého domu Andrew Bates na dotaz ohledně Trumpových výroků sdělil: „Podporovat invaze vražedných režimů do zemí našich nejbližších spojenců je děsivé a bezohledné – a ohrožuje to americkou národní bezpečnost, globální stabilitu a naši domácí ekonomiku.“

Země NATO se poté, co Rusko v roce 2014 anektovalo poloostrov Krym, dohodly, že zastaví snižování výdajů, které činily po skončení studené války, a že do roku 2024 přejdou na výdaje ve výši 2 % svého HDP na obranu.

Moderátor Čestmír Strakatý v té souvislosti na síti X zmínil: „Tak tohle je určitě jedna z cest, jak přimět Evropu opravdu zbrojit.“

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17718 lidí
„Vlastně je to zděšení ze slov Trumpa symptomatické. Ano, je blázen (a lobbuje za US byznys), ale náš kolektivní přístup spoléhat se na americkou techniku a vojáky, těžko může byt dlouhodobě udržitelný. Trump jen opakuje to, co říkal už během svého prvního prezidentství,“ podotkl Strakatý v dalším příspěvku.

V zásadě ale Trump říká to, co říkají i evropští experti. Pokud si nebudeme plnit domácí úkoly, USA je za nás pořád dělat nebude. Trump projektuje sílu. Před svými příznivci ukazuje, jak se před ním budou spojenci plazit a on bude rozhodovat o jejich životech. Blahosklonně jakoby rozhoduje, jestli bude Putin válčit. „Je to rétorické cvičení, sami jsme se ale dostali do této situace,“ dodal v diskusi.

„Evropa potřebuje vlastní armádu,“ volá pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, a že „na ochranu Donalda Trumpa se spoléhat nedá“.

Podle některých přispěvatelů do diskuse Trump jedná férově: „Tak pokud by nebránil ty, kteří nedodržují dohodu a nedávají 2 % HDP na obranu, tak je to fér, ne? V Pirátech přece žijeme v tom, že dohody se dodržují, ne?“ napsal Adam Čech.

„No, já bych radši nezabředal do technikálií typu ‚jé, vy do těch 2 % počítáte i penze pro vojáky, ale to neplatí, takže vlastně neplníte‘, protože ty můžou být podstatné. A hlavně, i když se Trump rozhodne ‚XY nechám Putinovi‘, pořád to ostatní členy NATO nezbavuje povinnosti je bránit,“ odpověděl europirát Peksa.

Trumpova slova nepotěšila ani novináře Alexandra Romancova. „Slyšeli jste dobře. Trump by podpořil Rusko v tom, aby proti nám provedli akci. Tak dobrou noc,“ napsal.

I jeho ale diskutéři následně konfrontovali s tím, že Trump nic takového neřekl. „Řekl, že pokud státy EU nebudou platit tolik, kolik mají, tak by nepomohl. Země, které platí 2% HDP, nemají problém, ne?“ zazněl názor, že Trump se spíše snaží udělat NATO silnějším.

Takovou tezi Romancov zpochybnil: „Snaží se udělat NATO silnější vyhrožováním spojencům? Veřejně nabádat k něčemu takovému v situaci, kdy Rusko rozpoutalo válku proti Ukrajině, je daleko za hranou jakékoliv přijatelné komunikace.“

„Kromě toho, co tímhle vzkázal spojencům, Donald opět ukázal, že nechápe,“ domnívá se novinář Vladimír Foltán.

Politický geograf Michael Romancov označil Trumpa rovnou za debila.

Pokud tento debil znovu usedne v Bílém domě, bude to problém jako hrom. A bude o to větší, že se k němu opět přidají jeho evropské klony. https://t.co/4HDOlccf83

— Michael Romancov (@MichaelRomancov) February 11, 2024

I k jeho názoru se ihned přidali další uživatelé s reakcemi. Jirka Maier například oponoval, že i když by se Trumpa nikdy nezastal a jeho slova označil za nestoudnost, plnit závazky spojenci podle něho musí. Na to Romancov přikývl, na druhou stranu odmítl „potenciální povzbuzení agresora“.

Také Jiří Tomek odmítl styl, jakým Trump téma prezentoval, nicméně přihlásil se k závazkům, které by všechny země v Alianci měly plnit. I k tomu se Romancov vyjádřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…