Nechápu. Nerozumím. Politici kroutí hlavou nad tím, za co sněmovna vydává peníze

04.06.2015 7:24

Informační a vzdělávací středisko dolní i horní komory Parlamentu posílá až desetkrát ročně svou zástupkyni Kláru Urbanovou do Bruselu. Podle všeho zbytečně, tvrdí Lidové noviny.

Nechápu. Nerozumím. Politici kroutí hlavou nad tím, za co sněmovna vydává peníze
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Parlamentní institut, jak zní oficiální název úřadu, posílá Urbanovou na jednání a akce Evropského parlamentu, kde zmíněná zpravodajka vypracovává a poskytuje základní informace pro účely sněmovny a Senátu (který má mimo jiné také svého zvláštního zástupce). Tuto práci ale může dotyčná pohodlně vykonávat i z Česka, informují Lidové noviny.

To prý dokazuje i příklad Slovenska, které svého zástupce v Evropském parlamentě zrušilo, čímž ušetří ročně až půl milionu. Na druhou stranu je náš východní soused jedinou zemí, která tuto funkci zrušila. Svého zástupce totiž posílají do Bruselu na jednání i Norsko či Turecko, tedy země, které nejsou členy EU, píše se v Lidových novinách.

Je to zbytečné, zní z úst opozičních politiků

Sama Urbanová se ke své pracovní činnosti nechtěla vyjadřovat a odkázala se jen na mluvčího kanceláře Romana Žambocha, který má na ni jen samou chválu. ,,Praxe vysílání zástupců do Bruselu je národními parlamenty ověřená a standardně využívaná,“ vysvětluje Žamboch důvod.

Šanci k vyjádření se k této funkci dostali i politici, kteří se ale k pracovní činnosti Kláry Urbanové vyjadřují nejednotně. „Nechápu. Absolutně to není nutné,“ rozzlobil se europoslanec Jan Zahradil z ODS.

Pokud to tak je, smyslu těchto nákladů moc nerozumím,“ vyjádřil se k funkci Marek Ženíšek z TOP 09, který je zároveň členem sněmovního výboru pro evropské záležitosti. Podle Ondřeje Benešíka (KDU–ČSL), jenž je předsedou stejného výboru, je to ale pro fungování Parlamentu nezbytné. „Průběžný osobní kontakt stálého zástupce s pracovníky evropských institucí pro nás představuje jedinečný zdroj informací, které bychom například při oficiálním písemném styku nemohli mít k dispozici,“ uklidňoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…