Nechápu, proč by ženy měly chodit do důchodu dříve, spustil ekonom. Přečtěte si, co si za to u Jílkové vysloužil

25.09.2014 23:05

Je dobré spoléhat se s důchodem na stát, nebo je lepší spoléhat na své vlastní síly a spořit si sami? Odpovědi na tuto otázku se různí podle toho, koho se zeptáte. Pracovníci České správy sociálního zabezpečení doporučují posílat peníze státu, živnostníci by si raději spořili sami. Ukazuje se navíc, že ženy budou v příštích letech zřejmě „bity“ v důchodovém systému, protože zmizí svého druhu pozitivní diskriminace odvozená od počtu vychovaných dětí. Budou lidé živořit?

Nechápu, proč by ženy měly chodit do důchodu dříve, spustil ekonom. Přečtěte si, co si za to u Jílkové vysloužil
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Budete v důchodu žebráci? Tato zásadní otázka zazněla ve čtvrtek v pořadu moderátorky Michaely Jílkové „Máte slovo“ v České televizi. O takto palčivém problému, který dříve či později potká většinu české společnosti, diskutovali Jaroslav Vostatek – člen Odborné komise pro důchodovou reformu a vedoucí Katedry veřejné ekonomiky VŠFS, docent Miroslav Ševčík – děkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, Jiří Víšek – místopředseda představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR, Eliška Volfová z České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), Václav Svoboda z Asociace finančních poradců a další hosté.

Neodpracovali jste dost let

V pořadu vystoupil také řidič pan Mráz, ročník narození 1972, který poznamenal, že se důchodu rozhodně nedožije. Finanční poradce okomentoval toto vyjádření s tím, že pánovi rád pomůže a na důchod se lze s pomocí vhodných produktů připravit. A pokud se důchodu někdo nedožije, peníze může dostat rodina. Vostatek oponoval, že lidé s menším platem toho mnoho nenašetří.

Volfová poznamenala, že je na místě spoléhat se na první pilíř důchodového systému, pracující s počtem odpracovaných let. ČSSZ prý komukoliv, kdo si požádá, sdělí, co ho čeká. Kolik odpracoval let a kolik ještě odpracovat musí. Volfová upozornila i na možnost, že si chybějící léta pojištění může doplácet. Z finančního hlediska se jedná o 1817 korun, které si lidé mohou odvádět. „Já bych řekl, že je lepší odvádět si tyto peníze do třetího pilíře,“ komentoval to ale jasně Ševčík.

Lidé by dnes měli odpracovat třicet let, aby jim vznikl nárok na důchod, a tato hranice se bude ještě prodlužovat. Jen v loňském roce důchod nedostalo kvůli nesplnění podmínek na 11 tisíc lidí.

Ševčík k tomu poznamenal, že o nedostatcích českého důchodového systému se ví už dlouho. „Já jsem v kanceláři našel materiál z roku 1998, který zpracovával ještě Vladimír Špidla a tam se píše, že k důchodové reformě bude třeba přistoupit co nejdříve,“ poznamenal. V otázce spoření na penzi byl ale Ševčík poněkud opatrnější. „Někdo si šetří, někdo ne, ale zásadní chybu udělali politici, kteří nepřistoupili k reformě," uvedl.

Živnostníci, spořte si sami

V pořadu také padlo, že živnostník, který měsíčně vydělává dvacet tisíc, obdrží důchod méně než sedm tisíc. Pokud by chtěl mít důchod přes deset tisíc, musel by vykazovat podstatně vyšší příjmy, přes 500 tisíc korun ročně. Podle Ševčíka za to může poděkovat politikům. „A za této situace a vlády se to nemůže zlepšit. Já lidi, kteří se starají sami o sebe, považuji za takové malé hrdiny," poznamenal Ševčík. Stát se o lidi nepostará, varoval také známý ekonom.

Vostatek k tomu dodal, že se důchody odvíjí od výše zaplaceného pojistného. Podle Svobody by pro živnostníky bylo lepší, kdyby státu platili co nejmíň a spořením se na důchod připravili sami. Jílková ale obratem upozornila, že při uzavírání produktů dostane nemalou provizi prodejce a pokud člověk smlouvu vypoví, doplatí na to. Svoboda na to promptně zareagoval a doporučil investovat v otevřených podílových fondech. Ševčík navíc lidem doporučil, aby se finančně vzdělávali a byli pak následně schopni rozeznat dobré finanční poradce od nekvalitních. Tady se ale do opozice postavil Vostatek. „Ty zkušenosti ze světa o rozšiřování finanční gramotnosti říkají, že to je k ničemu,“ zaznělo z jeho úst.

„Nabízí se tu ještě jedna možnost. Kdyby stát ponížil cenu práce, pak by zaměstnavatelé mohli zaměstnat více lidí,“ vložil se do debaty Víšek.

Matky budou bity

Jílková v závěru pořadu varovala, že se bude snižovat zásluhovost žen, odvozená od počtu dětí, které vychovaly. Dnes tato „zásluhovost“ ještě platí, ale přijde den, kdy platit nebude. „Ale proč by měly ženy chodit do důchodu dřív," ptal se Vostatek. „Sjednocování důchodového věku se dnes děje všude ve světě, rozdělení podle pohlaví je prostě diskriminace,“ zdůraznil. Ženy ve studiu to ale viděly jinak, zdůrazňovaly totiž, že vychovaly další občany do společnosti, což je zásadní věc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…