Nechci do šuplíčku válečných štváčů. Honzejka pozvali ti, kteří volají po míru na Ukrajině. Odmítl. A rozmázl to

28.03.2023 17:11 | Ze sítí

Novinář Petr Honzejk vyjádřil rozčarování nad tím, že byl pozván jako oponent na akci spolku Mír a spravedlnost. Ten usiluje o věcnou debatu na téma ničivé války na Ukrajině a prosazuje okamžité ukončení bojů a navázání mírových dialogů. Honzejk pozvání odmítl s tím, že nehodlá být zařazen do „šuplíčku válka a nespravedlnost“.

Nechci do šuplíčku válečných štváčů. Honzejka pozvali ti, kteří volají po míru na Ukrajině. Odmítl. A rozmázl to
Foto: repro Youtube
Popisek: novinář Petr Honzejk

Iniciativa Mír a spravedlnost vznikla v lednu roku 2023 a stojí za ní bývalý ministr zahraničí za ČSSD Jan Kavan nebo bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický. Ti na svých stránkách vyzývají vládu, aby ukončila šíření válečných narativů a naopak vyzývala k přijetí příměří.

„Po deseti měsících války na Ukrajině je zřejmé, že zbraněmi tento konflikt tak jako mnohé jiné vyřešit nejde,“ píše iniciativa na stránkách. Její autoři přiznávají, že válečný spor rozpoutalo Rusko, ale jde podle nich i o chybu Západu.

„Ukrajina krvácí. Ačkoli o příčinách války lze vést nekonečné spory, je jasné, že podle mezinárodního práva je za její bezprostřední rozpoutání odpovědné Rusko. Ukrajina je ale zároveň bojištěm střetu, který ji od začátku přesahuje: na její straně je do něj zapojen i Západ, a to především mohutnou vojensko-finanční podporou a uvalenými sankcemi,“ tvrdí autoři iniciativy.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
A svou vinu prý nese i vláda Petra Fialy. „Život nás všech se zdražil, a ačkoliv to není příjemné nikomu, těch u moci, kteří nejvíc volají po válce, se zdražování života dotýká nejméně. Probíhají cvičení, roztáčejí se kola zbrojení, a jakmile se roztočí, bude stokrát těžší válku zastavit. Šetříme, abychom mohli válčit. Odkládáme investice, abychom mohli válčit. Zadlužujeme se, abychom mohli válčit,“ píše se v iniciativě.

A právě otevřený válečný střet Západu s Ruskem na území Ukrajiny je prý největším nebezpečím, jemuž je třeba zabránit. Proto akce Mír a spravedlnost vyzývá českou vládu, aby „ukončila slovní podporu válce a šíření nenávisti vůči kterémukoli státu či jeho představiteli a potlačování názorů, které válku kritizují. Aby podnikla veškeré kroky vedoucí k dosažení urychleného příměří, jehož součástí bude i přerušení dodávek zbraní od všech zemí Západu.“ Dále má dojít k nestrannému vyhodnocení dopadů protiruských sankcí na vlastní evropské ekonomiky a případně zrušení těch sankcí, které na nás dopadají více než na Rusko.

Na debatu iniciativy byl jako oponent pozván i novinář Petr Honzejk, který ale odmítl s tím, že by nutně zapadl do škatulky válečných štváčů. „Exministr Jan Kavan mě pozval jako oponenta na akci, kterou pořádá společně s panem Matějem Stropnickým. Zde moje odpověď: Pardon, ale oponenta na akci ‚Mír a spravedlnost‘ dělat opravdu nebudu, neb nehodlám být implicitně umístěn v šuplíčku ‚Válka a nespravedlnost‘,“ uvedl na Facebooku Honzejk s tím, že na takový trik rozhodně nenaskočí on ani nikdo jiný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Honzejk....., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegiačomentos , 28.03.2023 17:47:23
...my víme, kam tě zařadit, nic se neboj.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…