Nechováte se dost uctivě, obořil se turecký prezident na EU. A vytáhl uprchlickou kartu

09.02.2016 11:15

Server Hospodářských novin popisuje, jak vypadalo jednání přeních představitelů EU s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ukazuje se, že je to opravdu tvrdý politický hráč, který se nezdráhá dát najevo, že Turecko může EU pořádně zavařit. Je totiž hodně veliké. Řecký zpravodajský portál Euro2day uveřejnil dokumenty z podzimního jednání EU a Turecka. Došlo i na vydírání.

Nechováte se dost uctivě, obořil se turecký prezident na EU. A vytáhl uprchlickou kartu
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

 „Co budete s uprchlíky dělat, pokud se s námi nedohodnete? Zabíjet je?“ ptal se prý turecký prezident Erdogan předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a šéfa Evropské rady Donalda Tuska. Následně jim hrozil, že se bez pomoci Turecka neobejdou a že pokud tomu nevěří, stačí, aby Turecko pustilo uprchlíky do Evropy bez omezení. S odvoláním na řecký zpravodajský server o tom informoval ihned.cz.

Oběma pánům vyčetl, že Turecko čeká už přes padesát let na členství v EU a zatím se nedočkalo. Jestliže mu EU vyčítá, že Turecko není dost demokratické, tak to podle Erdogana nebývalo ani Řecko, Německo nebo Velká Británie. Zdálo se mu navíc, že se k němu Lucemburčan Juncker nechová dost uctivě. „Lucembursko je jako město v Turecku. Reprezentuji zemi s 80 miliony obyvatel. To, jak se mnou Juncker mluví, je nezdvořilé,“ poznamenal v jednu chvíli směrem k Tuskovi.  

Pokud jde o hodnocení demokracie v Turecku, Erdogan se rozčílil, že se EU nestará o to, jak je to v Turecku doopravdy. Kdyby se ho přišel někdo zeptat, on by pravdu vyložil.

Vyšlo také najevo, že se do tureckých rukou dostal také interní dokument EU, v němž se praví, že by Turecko mohlo dostat tři miliardy eur ročně. Oficiálně se jednalo o třech miliardách za dva roky a turecká strana v jednu chvíli vytáhla na stůl inkriminovaný dokument. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…