Nechtěli bojovat za Ukrajinu, platili. Šéf náboru si přišel až na 300 tisíc dolarů

26.08.2023 20:30

Ukrajinci se ruskému vpádu do své vlasti brání už 549 dní a současně dál rozvíjejí svou protiofenzivu. Podle washingtonského Institutu pro studium války udeřili jak na jihu země u obce Robotyne, tak na jeden z ostrovů v deltě řeky Dněpr a svými drony i na Krym. Mezitím na samotné Ukrajině pokračují protikorupční čistky. Jeden ze zadržených šéfů náborové kanceláře v Charkovské oblasti si prý přišel až na 300 tisíc dolarů za to, že brancům pomáhal vyhnout se narukování.

Nechtěli bojovat za Ukrajinu, platili. Šéf náboru si přišel až na 300 tisíc dolarů
Foto: z internetu
Popisek: zisky ukrajinské protiofenzivy

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) tvrdí, že ač se Ukrajinci bání Rusům už takřka 550 dní, jsou nadále schopni pokračovat v protiofenzivě. Především poblíž Robotyne v západní Záporožské oblasti 25. srpna údajně postupovali, nad čímž ruští prováleční blogeři vyjádřili znepokojení. Podle institutu se jim nelíbí, že v oblasti není dostatek ruských posil a nedochází k rotaci jednotek. Některé ruské jednotky podle blogerů setrvávají v oblasti od počátku ukrajinské protiofenzivy, která odstartovala na začátku června.

O další útok se podle blogerů pokusili Ukrajinci také na jednom z ostrovů na řece Dněpr, a to, že mohli uspět, mezi blogery vyvolalo vlnu kritiky na adresu ruského armádního velení. Velitel jednotky bránící ostrov se prý chtěl z ostrova stáhnout i se svými muži, za což byl údajně ruskými nadřízenými odvolán jak on, tak další muži, kteří stažení podporovali. Blogeři však ruskému velení vyčítají, že mělo být na ukrajinský útok připraveno.

„Současné kolo kritiky následuje po nedávných stížnostech na neschopnost adekvátně reagovat na omezenou přítomnost Ukrajiny na východním břehu řeky Dněpr a po kritice, že ruské úřady nikdy neposkytly slíbené lodě ruským silám v oblasti,“ rozvedl myšlenku ISW.

Další úder prý Ukrajinci podnikli na Krymu.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23351 lidí
„Zástupce hlavního ukrajinského ředitelství vojenské rozvědky (GUR) Andrij Jusov uvedl, že ukrajinské bezpilotní letouny zamířily na základnu ruské 126. gardové brigády pobřežní obrany (Černomořská flotila) poblíž Perevalne v rajonu Simferopol. Vedoucí střediska zdrojů krymských Tatarů Eskander Bariev také uvedl, že obyvatelé hlásili výbuchy na celém okupovaném Krymu, zejména poblíž Perevalne. Ruské ministerstvo obrany (MO) tvrdilo, že ukrajinské síly vypustily 42 dronů na cíle na Krymu, ale že ruské systémy protivzdušné obrany a elektronického boje (EW) sestřelily všech 42 ukrajinských dronů,“ napsal institut s tím, že podle jednoho z ruských blogerů šlo o největší dronový útok Ukrajinců z poslední doby.

Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov už v minulosti opakovaně zdůraznil, že Ukrajinci jsou schopni udeřit na kteroukoli část ukrajinského území okupovaného Ruskem.

Rusové prý na oplátku opět udeřili na přístavní infrastrukturu v Oděse a okolí, využili k tomu jeden dron a čtyři rakety; Ukrajinci oznámili, že všech pět hrozeb eliminovali. Podle americké zpravodajské stanice CNN Rusové nezaháleli a jen v oblasti Záporoží vypálili na 85 dělových salv na 20 různých objektů. Vedle toho ostřelovali také Charkovskou oblast a tam zahubili dvě osoby. „K útokům došlo v oblasti frontové linie, kde úředníci pomáhají civilistům s evakuací,“ informovala CNN.

Z ruské strany zaznívá, že Ukrajinci ostřelovali ruskou Bělgorodskou oblast a střepinami granátů v tomto regionu zranili podle ruských zdrojů šest civilistů.

Papež František v této situaci promluvil k mladým katolíkům v Rusku. Vyzval je, aby jednali jako „rozsévači semen smíření ve společnosti“. O papežově apelu informoval server britského listu The Guardian.

Mezitím na Ukrajině pokračují čistky. Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) podle vlastního vyjádření zadržela další čtyři zaměstnance vojenských náborových úřadů v rámci pokračujícího zátahu proti korupci. Zadržení jsou zaměstnanci vojenských náborových úřadů a šéfové vojenských lékařských komisí. Anglicky mluvící čtenáře o tom informovala americká zpravodajská stanice CNN.

„Výměnou za peníze úředníci nabízeli brancům možnost vyhnout se mobilizaci na základě fiktivních dokumentů o jejich zdravotní nezpůsobilosti k vojenské službě,“ sdělila SBU s tím, že za takovouto „pomoc“ si úředníci účtovali až 10 tisíc dolarů. V Charkovské oblasti byl zadržen vedoucí tamního náborového střediska, který si prý za tento druh „pomoci“ potenciálním brancům přišel až na 300 tisíc dolarů. Do nezákonné činnosti podle SBU zapojil i tři úředníky místní nemocnice.

„Kybernetičtí specialisté SBU také uzavřeli korupční plán v Oděse, zahrnující tajemníka místní vojenské lékařské komise. Společně s kyjevským právníkem a s dvěma komplici zorganizovali rozsáhlý prodej padělaných dokladů o nezpůsobilosti k vojenské službě, sdělila SBU. Podezřelí hledali své klienty po celé Ukrajině a poté je zaregistrovali u vojenského úřadu v Oděse, aby je ‚odepsali‘ z vojenské služby,“ píše agentura.

Pachatelům hrozí podle SBU až 10 let vězení a také propadnutí majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…