Nedejte se zmást! Radost z hospod kazí, co bylo přes noc

03.02.2022 7:45 | Ze sítí

Povinnost prokazovat se průkazem o očkování při návštěvě restaurace nebo jiného zařízení patřila k nejkritizovanějším a nejobcházenějším. Dle oznámení vlády 9. února skončí. Když Petr Fiala tuto zprávu oznámil na sociálních sítích, „odpovědní“ příznivci očkování ho za to ztrhali. Podle nich vláda zešílela, dělá radost verbeži, buranům, černým pasažérům, antivaxerům a podobně. Zazněla otázka „Proč jsem se očkoval?“ a také prohlášení, že dotyční již koalici či ODS volit nebudou. Ale zdravotnický expert Ondřej Dostál varuje, že podle schváleného pandemického zákona ještě omezení může přijít.

Nedejte se zmást! Radost z hospod kazí, co bylo přes noc
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
I přes obstrukce SPD byla novela pandemického zákona včera dolní komorou Parlamentu odhlasována. Ovšem co se týče opatření, čáru přes rozpočet udělal vládě opět Nejvyšší správní soud, který rozhodl, že vláda nemá právo omezovat vstup neočkovaným do restaurací a dalších zařízení. A zavrhl také, že by opatřeními bylo možné nutit občany k očkování, když toto má být dobrovolné. Jako v minulých případech, soud ponechal vládě týden na to, aby opatření změnila či zdůvodnila.

K tomu ovšem asi nedojde. „Vláda s přihlédnutím k vývoji pandemie zruší k 9. 2. povinnost prokázat se certifikátem o platném očkování nebo o prodělané nemoci při vstupu do restaurací a služeb a na kulturní a sportovní akce,“ oznámil premiér Petr Fiala. Na schůzi Sněmovny 14. 2. hodlá navíc rozhodnout, kdy skončí pandemická pohotovost. Povinnost nosit ve vnitřních prostorách respirátory ovšem zůstává, stejně tak omezený počet účastníků na hromadných akcích.

Některé občany Petr Fiala tímto oznámením zcela jistě potěšil, celou řadu dalších zklamal. Investor Radovan Vávra už zjišťuje, zda je možné Tečku vyžadovat jako podmínku vstupu do restaurace, i když nebude vyžadována zákonem. „Na vrcholu vlny omikron, kdy opět stoupá počet hospitalizovaných a počet obětí, se antivax vydají slavit svobodu. Bary budou praskat ve švech a pivo poteče proudem. Fialova vláda a ODS do toho naprosto chladnokrevně hodila ty, které tato země potřebuje nyní nejvíce. Zdravotníky...“ posteskl si lékař Pavel Poštulka.

A ozývali se další. „Gratuluji, spoustě voličů jste udělali radost, bohužel ne vašich, ale voličů SPD a podobné verbeže. Snad vám to přinese aspoň tolik hlasů, kolik jich u odpovědných ztrácíte. Mě si můžete odškrtnout,“ řekl jeden nespokojený volič. „Ano, zešíleli jste. Vprostřed vlny rozvolnit. Naprostý blázni. Mohlo to bejt mírný a ok. Nebude,“ věštil zkázu Vláďa Vašek.

„Jakému vývoji prosím? Na jakých datech stavíte? Z čeho vycházíte? Jaké ukazatele sledujete? Na základě jaké koncepce a plánu jednáte? Máte přece koncepci a plán, že? Nejste jako minulá vláda, že?“ rýpal do rozhodnutí cestovatel Daniel Přibáň.

„Jste cynická banda. Nechali jste všechno plynout samospádem ve stoupající vlně. A obětovali jste děcka ve školách,“ vzkazovala vládě Hana Procházková a přidal se také Ondřej Ridl, který podle svých slov dal SPOLU hlas: „Hnus. Budu se bát kamkoliv chodit. Jako váš volič jsem extrémně zklamaný.“

„Antivaxeři slaví, vyhověli jste buranům s šibenicemi na demonstracích. Gratuluji a přeji příjemné hlasy extremistů ve volbách,“ osočil vládu Matyáš Kohout.

„Proč jsem se tedy očkoval, když ‚to‘ stačilo švejkovsky vysedět? Stále vám fandím, ale jsem zklamán, nebo jen nerozumím. Snad to dokážete lépe komunikovat,“ položil otázku, která zřejmě napadla více lidí Lukáš Fajosh. „Pane premiére Fialo, děkuji Vám, že jste své voliče (odpovědné občany) hodil přes palubu a udělal z nich naprosté hlupáky. Volil jsem Vás, ale už nebudu. Pořád se zde upřednostňuje neodpovědná menšina před odpovědnou většinou,“ stěžoval si Jan Vaněk.

„Kdo se nechal naočkovat (na vlastní riziko), tak byl v podstatě využit a zneužit a nyní je jako užitečný idiot odkopnut… Díky očkování se pandemii snad podařilo zvládnout a černí pasažéři (neočkovaní) se jen mohou smát…“ posteskl si další uživatel se slovníkem dr. Kubka.

Že vláda opatření, které bylo již několikrát zrušeno Nejvyšším správním soudem, zruší, chválil jako správný krok expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál. „Důkaz pro nás občany, že má smysl mrznout na demonstracích, neustávat v kritice diskriminace a odpracovat to u NSS,“ řekl.

To, že vláda bude jednat o tom, kdy bude zrušena pandemická pohotovost, pak podle něho jen vrhá pochybnost na to, že byl pandemický zákon projednáván ve stavu legislativní nouze. „Vzhledem k okolnostem by Senát nyní měl novelu PandZ projednat důkladně, v nezkráceném jednání, naléhavost odpadla. Následně by ji měl zamítnout, nebo aspoň vrátit Sněmovně s vyškrtáním všech zhůvěřilostí typu SMS-karantén nebo zmocnění k omezování venkovních sportovišť,“ doporučuje.

„Nenechme se ale ukolébat sliby. Novela pandemického zákona prošla a dává prostor pro rozsáhlé nové restrikce,“ nabádá právník a varuje: „Avizované zrušení povinnosti prokazovat se COVIDpasy může být dočasné, zrušení pandemické pohotovosti nemusí nastat. Novelu pandemického zákona by měl Senát řádně projednat, a pokud možno zamítnout.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …