Nedodržujete nařízení, vzkázal Babiš do Zlína. A začala mela. Nejsme ufňukaným hejnem pacholat, kontroval krajský politik

06.05.2021 8:52

Vláda na svém čtvrtečním zasedání mimo jiné rozhodne o tom, jestli se žáci druhého stupně základních škol vrátí k rotační výuce v celé republice, nebo jen v některých krajích, které vykazují lepší výsledky přírůstku nových pacientů s covidem-19. Černý Petr může padnout především na Zlínský kraj, který zasáhla poslední vlna pandemie s několikatýdenním zpožděním. Týdenní incidence nových případů je zde stále dvojnásobná než například v Praze. Hrozba, že vláda odloží návrat dětí ze Zlínského kraje do školních lavic však vyvolala hádku mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a krajským zastupitelem Michalem Dvouletým (Soukromníci), který tento týden adresoval vládě otevřený dopis.

Nedodržujete nařízení, vzkázal Babiš do Zlína. A začala mela. Nejsme ufňukaným hejnem pacholat, kontroval krajský politik
Foto: Archiv MD
Popisek: Místopředseda Strany soukromníků České republiky Michal Dvouletý

„Jako jeden z mnoha rodičů dětí druhého stupně základních škol se na Vás obracím tímto otevřeným dopisem, ve kterém chci apelovat, abyste rozhodli o otevření druhého stupně základních škol od pondělí 10. května 2021 ve všech zbylých krajích České republiky,“ napsal Michal Dvouletý, místopředseda Soukromníků, který považuje za nepřijatelné a diskriminační, aby vláda nechala žáky druhého stupně ze Zlínského kraje „trčet doma“. 
 

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel
 
„Nejnovější data jasně dokládají, že také v našem kraji dochází k rychlému útlumu epidemie. Klesá jak incidence, tak reprodukční číslo, tak další parametry, které používáte alespoň k nějaké obhajobě vašich jinak zcela chaotických rozhodnutí. Naše děti jsou bez prezenční výuky nejdéle v Evropě a každý den navíc je velkým hazardem a nezodpovědností vůči této mladé generaci. Navíc bych pokládal za neuvěřitelný paradox a absolutní nesmysl, kdyby žáci druhého stupně základních škol v našem kraji zůstali odkázáni pouze na distanční výuku, ale přitom došlo od pondělí 10. května 2021 k avizovanému otevření dalších obchodů a služeb,“ uvedl zastupitel Dvouletý. 
 

Anketa

Bojíte se onemocnění covid-19? (Ptáme se od 4.5.2021)

22%
78%
hlasovalo: 8619 lidí
Krajský politik také vypočítal, že pokud by se žáci druhého stupně základních škol vrátili do škol již teď v pondělí, díky rotační výuce stráví ve školních lavicích už jen 20 dnů, než nastanou letní prázdniny. „Pokud by vláda nechala některé děti sedět doma ještě o týden nebo dva déle, pak jejich návrat k alespoň částečné prezenční výuce zcela ztrácí smysl,“ dodal Dvouletý. 
 
Reakce premiéra na sebe nenechala dlouho čekat. „Je škoda, že jediný Zlínský kraj nerespektuje rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, a proto má za poslední dobu nejhorší incidenci, ke včerejšku 191,6,“ napsal v odpovědi Andrej Babiš. Narážel tak na to, že ve chvíli, kdy vláda rozhodovala o návratu žáků prvního stupně k rotační výuce, doporučilo Ministerstvo zdravotnictví Zlínskému kraji, aby otevření škol o týden odložilo právě kvůli tomu, že v tu chvíli byla čísla nově nakažených i obsazenost nemocnic na východní Moravě ještě hodně vysoká. 
 
 
„Projednali jsme případné týdenní odsunutí otevření škol a dalších služeb ve Zlínském kraji. Zvážili jsme vývoj epidemické situace a dospěli k dohodě, kterou podporuje i vedení nemocnic. Chceme otevřít školy a služby v režimu, v jakém se budou od pondělí otevírat i v jiných krajích. Otevření části služeb znamená snížení migrace mezi kraji a pravidelné testování ve školách nám pomůže včas podchytit šíření nákazy ve školských kolektivech,“ informoval na začátku dubna hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). 
 
S tím souhlasí i opoziční zastupitel Michal Dvouletý, který se s výčitkami premiéra Babiše na adresu Zlínského kraje nehodlá smířit. „Jak dokazují nejnovější čísla, je zřejmé, že to bylo rozhodnutí správné, že i přes pomalejší tempo pandemie znatelně slábne i v našem kraji, což potvrzuje i paní hlavní hygienička. Jsem rád, že jsme to všichni společně zvládli! A zvládneme to i teď, pokud nám tedy v tomto snažení vláda nepodrazí nohy,“ reagoval Dvouletý na vyjádření premiéra. 
 
 
„Chápu, že po více než roce pandemie je zvykem vlády a Ministerstva zdravotnictví vše pouze nařizovat, ale před měsícem šlo pouze o doporučení Ministerstva zdravotnictví, a bylo na nás ve Zlínském kraji, jestli jej vezme za své, nebo dokážeme, že návrat dětí do škol je skutečně naší prioritou, nikoliv jen politickou proklamací. Prosím, důvěřujte na svém čtvrtečním zasedání alespoň na chvíli lidem a hlavně rodičům ze Zlínského kraje a netrestejte víc naše děti. I oni budou brzo voliči,“ znovu apeloval na vládu Dvouletý, který do Strakovy akademie poslal jasný vzkaz. 
 
„Pane premiére, český národ není ufňukaným hejnem nesvéprávných pacholat a lidé nepotřebují každý den diktovat, jak mají žít. Kdyby vláda prosazovala nejen 3R, ale také 3O (Odpovědnost, Ohleduplnost, Odvaha), byli bychom v boji s pandemii mnohem dál,“ uvedl místopředseda Soukromníků Michal Dvouletý. 
 
Otevření druhého stupně základních škol ve Zlínském kraji se zastal také premiérův stranický kolega a hejtman Radim Holiš. „Nejsme ve Zlínském kraji žádná anomálie. Jen máme čtrnáctidenní zpoždění ve srovnání s ostatními kraji. Pevně věřím v selský rozum naší vlády. Druhý stupeň už musí do škol, nejen do otevřených obchodů,“ uvedl hejtman Holiš. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…