Nedostudovala, 22 let, deprese... Prezidentova Rada mladých. Co mu tito budou radit? Zhrození

08.02.2024 20:30 | Monitoring

Prezident Petr Pavel při inauguraci říkal, že jsme všichni jeden tým – ti, co ho volili, i ti, co ho nevolili. Co myslíte, najde Petr Pavel společný jazyk s celou mladou generací prostřednictvím Rady mladých, složené z jeho podporovatelů, z nichž někteří nedostudovali a někteří se zviditelňují svou duševní křehkostí? Opravdu se jejich prostřednictvím hlava státu dozví, jaké to je pracovat v dělnické profesi, ve zdravotnictví na tři směny, anebo systémem krátký, dlouhý týden? Obáváme se, že nikoli,“ uvádí Jana Bobošíková, která v novém díle Aby bylo jasno představila mladý poradenský tým hlavy státu.

Nedostudovala, 22 let, deprese... Prezidentova Rada mladých. Co mu tito budou radit? Zhrození
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Prezident Petr Pavel měl novoroční projev.

Víte, že někteří prezidentovi mladí poradci nedokončili vysokou školu, a ještě se tím chlubí? Víte, že nemají problém propagovat na sociálních sítích několik politických stran najednou? A víte, že se mladý poradenský tým hlavy státu jmenuje stejně jako mladí odboráři?

Prezident se nestihl zaměřit na mladé, jak původně sliboval, že učiní během svých prvních sto dnů ve funkci. A tak se snažil to dohnat a 30. ledna přijal prezident Petr Pavel na Pražském hradě dvě desítky „zástupců mladé generace“, se kterými plánoval společné aktivity na letošní rok, uvádí Jana Bobošíková.

Podle tiskové zprávy Hradu zástupci mladé generace mluvili na setkání s prezidentem například o tématech duševního zdraví, znásilnění, eura, dostupnosti bydlení, reformy školství, istanbulské úmluvy nebo střelby na filozofické fakultě v Praze.

Hrad tuto skupinu nazval „Rada mladých“, tedy stejně jako své mládežnické sdružení čeští odboráři.

Následně Bobošíková představila, kdo je členem prezidentovy Rady mladých. Jedním je influencer Jan Špaček. „Z dostupných fotografií jsme Radu mladých rekonstruovali. Po pravici prezidenta zůstalo neobsazené místo brzy bývalé kancléřky Jany Vohralíkové. Na čestném místě tak seděl influencer, youtuber Jan Špaček, kterého si Pavlův tým původně vybral jako tiskového mluvčího pro mladé. To se sice doposud neuskutečnilo, nicméně Jan Špaček přesto s Petrem Pavlem a Hradem příležitostně spolupracuje,“ uvádí moderátorka.

Ještě zajímavější členkou je Johana Bázlerová. „Ta provozuje zpravodajský instagramový účet Jsem v obraze, který má téměř dvě stě tisíc sledujících. Podle průzkumu týdeníku Respekt je tento účet jedním z hlavních zdrojů informací pro mladé Čechy. Dvaadvacetiletá Bázlerová, členka pracovní skupiny Rada mladých, nedostudovala vysokou školu. Skončila se studiem – jak sama říká – kvůli vyhoření. Dnes spolupracuje jako junior poradkyně v týmu předsedy Senátu Miloše Vystrčila z ODS. A nově také jako influencerka s hnutím STAN,“ přibližuje Bobošíková.

A dodává: „Ponechme stranou, jak objektivní může být instagramové zpravodajství dvaadvacetileté nevystudované influencerky, která pracuje pro hnutí STAN. Co myslíte, je účast influencerky STAN v prezidentově Radě mladých dalším krokem k budování prezidentovy strany?“ táže se moderátorka.

Anketa

Který diskusní pořad je nejlepší?

hlasovalo: 13019 lidí
Sama Bázlerová ke svým studiím v podcastu Crunch v prosinci uvedla: „Nedokončila jsem vysokou školu, byla jsem na Vysoké škole ekonomické na mezinárodních vztazích, ale mezinárodní vztahy tam úplně studovat nešly. Takže to jsem nedokončila. Od té doby se furt rozhoupávám. Už jsem byla přijata do Holandska, ale měla jsem deprese, nemohla jsem to tu prostě opustit, nebylo mi dobře. Je to se mnou složité,“ uvedla influencerka.

Dalšími členy pracovní skupiny Rady mladých jsou kickboxeři sourozenci Martina a Josef Ptáčkovi: „Martina Ptáčková podporovala prezidenta Pavla už při propagaci na summitu NATO. Ptáčková byla také stážistkou lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského,“ přibližuje Jana Bobošíková.

Prezidentovi má radit také Tomáš Knap, mladý právník z kanceláře ROWAN LEGAL, která mimo jiné sponzoruje podcasty prezidentova dvorního novináře Michala Půra. Knap na sociální síť napsal, že se v týmu mladých poradců bude zabývat otázkami prevence kriminality a nových forem extremismu, trestní politice, korespondenční volbě a zapojení expertů na daná témata. Knap se aktivně účastnil prezidentské kampaně Petra Pavla a chlubil se, že mohl atmosféru Pavlova zvolení ‚nasávat z první řady‘,“ uvádí Bobošíková.

Pracovní skupinu Rady mladých vede, organizuje a koordinuje bývalý osobní tajemník tanečníka Yemiho Šimon Šebek. Ten těsně před volbami zajišťoval vlnu podpory mladých z tzv. generace Z, které se snažil ovlivnit, aby namísto prezidentské kandidátky Danuše Nerudové volili Petra Pavla.

I další členové Rady mladých – skateboardista Maxim Habanec nebo youtuber Jan Macák – se rekrutovali z předvolebních podporovatelů prezidenta Pavla.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26274 lidí
V Radě mladých zasedá také Marie Salomonová z neziskovky Nevypusť duši, jejímž cílem je zlepšení informovanosti Česka v oblasti duševního zdraví. Podobně jako influencerka hnutí STAN Bázlerová popisuje svůj boj s depresemi a vyzývá k tomu, aby mladí lidé odpočívali a místo tlaku na akademické výsledky se věnovali svým volnočasovým aktivitám.

„Prezidenta má mladě ochytřovat i šéfredaktorka webu HEY FOMO zaměřeného na dvacetileté ze stáje Daniela Křetínského Karolína Čumriková,“ pokračuje Bobošíková. Čumriková se nechala například slyšet, že „starší generace podle ní hůře chápe, že ‚potřebujeme home office a je pro nás kupříkladu v rámci kreativní práce lepší jít do kavárny a vystřídat různá prostředí, než osm hodin sedět v kanceláři na jednom místě‘“.

Radu mladých doplňuje také aktivista Jakub Čech, který proslul udáváním prostějovských politiků. Laureát zvláštní ceny Člověka v tísni je dnes asistentem poslankyně z hnutí STAN, uvádí moderátorka pořadu.

Na závěr Jana Bobošíková jako členku Rady mladých představuje Veroniku Tichou, která na svém instagramu hlásá, že „dělá socky pro prezidenta“, ve svém životopise uvádí, že od října loňského roku je na plný úvazek manažerkou pro sociální média v Kanceláři prezidenta republiky.

Hrad oficiální seznam Rady mladých, který nazývá pracovní skupinou, zatím nezveřejnil, podle sociálních sítí prezidenta tak učiní v březnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Názorná , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefilc , 09.02.2024 11:28:11
ukázka degenerace naší společnosti. Ještě tam chybí "momentálně zaostalej" Otík ze střediskové vesničky a jsou komplet. I když, pardon! Otík se na rozdíl od těchto, živil poctivě! Z těchhle mamánků, na sobě nikdo nikdy montérky neměl. Přece se nebudou živit jako nějaké "socky!" Stačí mít prázdno v hlavě, semtam nějaká depka a cesta na Hrad je otevřená.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…