Negr? Kalousek drsně ke kauze Feri. A důležité právní vyjádření

25.04.2019 9:44

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se pohoršil nad tím, že státní zástupce v útoku na poslance TOP 09 Dominika Feriho nevidí rasistický motiv. A zamyslel se i nad tím, jak by si poradil s útočníky on.

Negr? Kalousek drsně ke kauze Feri. A důležité právní vyjádření
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

„‘Negři nejsou lidi‘, řekl podle svědka jeden z útočníků Ferimu. Pan státní zástupce v tom však žádný rasistický motiv nevidí. Přemýšlím, co by muselo zaznít, aby ho viděl,“ poznamenal Kalousek na svém twitterovém účtu. 

„To, že jsou ti dva rasisti, je dosti pravděpodobné. Ale to myslím automaticky neznamená, že byl útok rasově motivovaný. Přece se před napadením ujistili, že jde skutečně o DF. Tak bych to viděl spíš na politický motiv,“ poznamenal následně jeden z diskutujících.

„Nahodím divokou teorii. Co když je to obojí? Jako by se takový gumy srovnali s politikem který nesdílí jejich barvu kůže,“ odvětil mu další. A vznikla diskuse, do níž se zapojil i Kalousek. „Může to tak být. Ale je možné, že kdyby na místě byl pan Kalousek, zmlátili by i jeho bez ohledu na jeho barvu kůže. Podle staršího konfliktu, který DF popisoval, mi připadá, že nemají rádi TOP 09,“ podotkl další z diskutujících.

„Třeba nezmlátili... Třeba bych je přepral. Pak by mi byl ale asi ‚přišit‘ rasistický motiv, neboť je o mně známo, že nemám rád rasisty,“ zareagoval Kalousek.

Třeba nezmlátili...Třeba bych je přepral. Pak by mi byl ale asi “přišit” rasistický motiv, neboť je o mně známo, že nemám rád rasisty.

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 24. dubna 2019

V případu napadení poslance TOP 09 Dominika Feriho, na kterého v neděli při ochutnávce vín v Boršicích na Uherskohradišťsku zaútočili dva muži, obvinění dosud nepadlo. Kriminalisté na případu dál pracují, řekla ČTK policejní mluvčí Milena Šabatová. Dvaadvacetiletý opoziční politik byl po napadení převezen s řeznou ranou na zádech do nemocnice v Uherském Hradišti, odkud ho zdravotníci po ošetření propustili. Není vyloučené, že ránu na zádech si Feri přivodil o hromosvod či o parapet.

„Nadále zjišťujeme okolnosti incidentu a prověřujeme získané informace. Konečná právní kvalifikace případu dosud nebyla stanovena,“ uvedla Šabatová. Identitu obou podezřelých policisté znají, jde podle nich o muže z Uherskohradišťska ve věku 25 a 48 let.

Incident se podle policie odehrál v neděli kolem 17:00, kdy dva muži napadli poslance, jenž má z otcovy strany předky v Etiopii, na veřejném prostranství.

Policie už v neděli uvedla, že zjišťuje, zda nebyly spáchány trestné činy výtržnictví, násilí proti úřední osobě a ublížení na zdraví. Policejní mluvčí Monika Kozumplíková v pondělí ČTK řekla, že podle dosud zjištěných informací šlo o konflikt místního charakteru související zejména s vypitým alkoholem.

A rasistický podtext útoku na poslance Feriho? Nikoliv, odmítl to dozorující státní zástupce serveru iRozhlas.cz. A to i přesto, že jeden ze svědků napadení slyšel útočníka, jak měl Ferimu říct, že negři nejsou lidi. 

Dozorující státní zástupce Tomáš Pindur připisuje chování aktérů při rvačce alkoholu. Incident považuje za obyčejnou rvačku. „Tak nějak,“ nechal se slyšet Pindur. „Byl to košt vína, který začínal v devět hodin, a k události mělo dojít kolem pěti hodin, tak asi tak,“ poznamenal v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

Původní text ZDE

Rasistický podtext pak určitě v celém incidentu nevnímá. Feri sám rasistické nadávky neslyšel, odvolával se pouze na svědky na místě činu. „Proběhlo i něco o negrech,“ řekl k nadávkám Feriho kamarád Vít Neruda. U výslechu měl podle svých slov uvést, že padla nadávka „negři nejsou lidi“. Mladší z útočníků však rasismus popírá, jeho otec poté vyjádřil lítost nad celou událostí. 

Podle Pindura se nyní prošetřují podrobnosti útoku. „Vyslýchají se všechny osoby, které se pohybovaly kolem. Uvidíme. Nechci teď dělat žádné závěry,“ zakončil Pindur.

Server iRozhlas.cz pak v této souvislosti přinesl i slova bývalého státního zástupce Jana Vučky. Důležité totiž podle něj je to, v jaké souvislosti ta věta padla. Jestli byla záminkou incidentu, nebo padla v podstatě náhodně. „Záleží na tom, co přesně se stalo a jak spolehlivě se podaří zrekonstruovat ten děj. Je možné, že to řekl jeden svědek a nikdo jiný to neslyšel. Pak samozřejmě takové prohlášení není úplně spolehlivé,“ uvedl Vučka. 

„Vysvětlím to na triviálním případu. Půjdu na vesnickou tancovačku a s nějakým místním hochem se dám do sporu o dívku. Dojde na rvačku, a zatímco ho bouchám pěstmi do obličeje, tak řeknu ‚tu máš, ty šmejde jeden zrzavá‘. Znamená to, že už to není spor o dívku? Že jsem toho člověka napadl kvůli barvě jeho vlasů? To určitě ne. V tu chvíli je to prostě náhodný vedlejší efekt, protože při rvačce si lidé logicky neříkají lichotky a místo toho si nadávají, i když to není důvodem toho incidentu. Je možné, že něco podobného nastalo i v tomhle případě. Já nevím, to musí zjistit policie,“ dodal následně advokát.

Původní text ZDE.

Dvojice mužů se podle serveru iRozhlas.cz nyní zastal starosta Boršic Roman Jílek. „Podle mě jsou to slušní lidé z Uherského Hradiště, protože ten mladý muž vystudoval na lékaře. Když někdo je lékařem, měl by být slušně vychovaný,“ uvedl s tím, že zda to byl alkoholový úlet nebo jestli tam byla nějaká provokace z té nebo oné strany, neví. „Co očekáváte, když je 500 lidí v podnapilém stavu, co se asi tak může přihodit?“ doplnil starosta otázku. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…