Nejdéle sloužící polský europoslanec se neudržel. Tohle v Bruselu a Berlíně bude vařit krev

25.09.2021 15:02

Zkušený polský europoslanec Jacek Saryusz-Wolski rozebral Evropskou unii. Její instituce jsou prý dnes zcela zjevně ovládány Německem, a ostatní se musí přizpůsobovat. EU již údajně také není společenstvím míru, ale ukradlo ji germánsko-liberální křídlo! Zachrání Evropu Polsko jako před stovkami let v bitvě u Vídně?

Nejdéle sloužící polský europoslanec se neudržel. Tohle v Bruselu a Berlíně bude vařit krev
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Jacek Saryusz-Wolski

„Evropská unie je dnes vykolejeným projektem, který se stal utlačovatelským vůči členským státům,“ řekl v rozhovoru pro web Sieci Jacek Saryusz-Wolski, jeden z nejdéle působících polských poslanců Evropského parlamentu.

EU ovládají podle Wolského jen ty nejmocnější státy, zejména prý Německo. Tento „direktoriát největších národů“ podle polského politika začal projevem německé kancléřky Angely Merkelové v Bruggách v roce 2010, když hovořila o „unijní metodě“. Také „politická komise“ Jean-Clauda Junckera se údajně chovala v tom smyslu, „že komise již není strážcem smluv, nebude se snažit být neutrálním arbitrem, nebude měřit všem stejným metrem a místo toho bude prosazovat myšlenky těch, kteří dominují uvnitř komise,“ řekl Saryusz-Wolski.

„Dnes jsou Spojené státy evropské nastaveny otevřeně tak, že vedení zajišťují nejmocnější státy. A očekává se, že ostatní budou poslouchat a následovat,“ vysvětloval europoslanec. „Zpolitizovaná komise a další unijní instituce si přivlastnily evropské velmoci. Jedná se o zásadní změnu, která projekt vykolejila. Unie, ke které jsme se připojili, již neexistuje,“ řekl a dodal: „V tomto bodě, když si myslíme, že rozhoduje ‚Brusel‘, musíme si uvědomit, že dnes to často znamená ‚Berlín‘.“

Anketa

Jste pro zákaz prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035, jak chce EU?

1%
hlasovalo: 22414 lidí
Saryusz-Wolski také představil akční plán, dle kterého je nutné „znovu získat EU tak, jak tomu bylo kdysi, musíme se vrátit ke kořenům a zakladatelům, jako Schumann a De Gasperi“. Polsko by se podle europoslance nemělo snažit Unii opustit, ale změnit ji. „Stojíme před dalším úkolem: obnovit unesenou Evropu jako v řeckém mýtu,“ řekl. „V tuto chvíli byla Evropa unesena býkem germánsko-liberálně levicových křídel. Musíme zachránit Evropu jako kdysi ve Vídni v roce 1683, tentokrát musíme Evropu zachránit před sebou samou,“ dodal.

Saryusz-Wolski také uvedl, že EU dnes proti svým členským státům vyvíjí nepřiměřené tlaky za pomoci různých právních, finančních a kulturních nástrojů. „Dnešní EU přešla z komunity míru a spolupráce do Unie, která je hádavá a trestající.“

Jacek Saryusz-Wolski byl zvolen do Evropského parlamentu v letech 2004, 2009 a 2014 jako kandidát Občanské platformy. V roce 2019 byl také zvolen do Evropského parlamentu jako kandidát Práva a spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …