Nejdřív alkohol, teď prasata. Senátor nahlédl do Zemanova rozpočtu

17.12.2013 11:52

Senátor Libor Michálek na svém blogu oglosoval právě projednávaný rozpočet. Přesněji požadavky některých rozpočtových organizací, které podle něj naznačují nestoudnost. Ministerstva, příspěvkové organizace, ale i prezidentská kancelář mají podle něj takové požadavky, že by se v rozpočtu dalo klidně ušetřit dvacet miliard.

Nejdřív alkohol, teď prasata. Senátor nahlédl do Zemanova rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Michálek hlasoval pro

Požadavky na rozpočet od prezidentské kanceláře se dostaly i do médií, byť pouze v jediné položce - občerstvení. Ty byly oproti minulým letům z dosavadního půl milionu vyšponovány na trojnásobek. Jakkoliv podle Michálka je mediálně vděčné přemítat, jaká část z toho padne na tvrdý alkohol, mnohem větší pozornost by měla být věnována prezidentskou kanceláří zřizovaným příspěvkovým organizacím.

Jejich rozpočet byl totiž navýšen o šest milionů. A dalších pět přibylo na nákup ostatních služeb. Tato položka byla přitom o pět milionů navýšena už vloni. Michálek se zamýšlí, co mohlo takové navýšení rozpočtových požadavků způsobit.

Celá glosa ZDE

„Napáchala divoká prasata nějakou zvýšenou škodu třeba v Lánech, nebo je potřeba 'uklízet' po někom jiném,“ ptá se senátor. Na druhou stranu uznává, že Pražský hrad zná, co se týče požadavků na rozpočet, svou míru.  

Totéž nelze říct o některých ministerstvech. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce jen na „nákup ostatních služeb“ přidat oproti roku 2012 neuvěřitelných 714 milionů. Další ministerstva navýšila požadavek na externí služby o stamiliony i ve srovnání s rokem 2013. Jen zmrazením těchto příspěvků na letošní úrovni by se podle Michálka ušetřilo 3 - 5 miliard.

Skutečným zlatým dolem ale podle něj budou tzv. „neinvestiční transfery“, neboli dotace podnikatelským subjektům. Ministerstvo průmyslu takto již letos vyplácelo 23 miliard a na příští rok chce přihodit dalších 7,5. Ministerstvo zemědělství chce jen pro Státní zemědělský intervenční fond přidat 7 miliard. Jedná se navíc o fond, který již vloni přitáhl pozornost nadprůměrnými náklady na IT služby.

Michálek odhaduje, že jen odmítnutím těchto požadavků a jejich zastropováním na úrovni letošního roku by se dalo v rozpočtu ušetřit přinejmenším dvacet miliard. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…