Nejdřív nám přidáte, pak nám to zas berete. Máte to blbě. Rána za ranou pro Sobotku

23.02.2017 7:52

Progresivní daň. Téma, kterým chce své voliče zaujmout předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeden z hlavních bodů programu však vedení strany neprobralo s regiony. O rozkolu uvnitř vládní strany píší Lidové noviny.

Nejdřív nám přidáte, pak nám to zas berete. Máte to blbě. Rána za ranou pro Sobotku
Foto: archív autora
Popisek: ČSSD

„Očekával bych větší diskuzi,“ podrobil vedení strany kritice například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten zároveň doufá, že jde o prvotní návrh, jenž se dočká řady změn. „Zas tak velká daňová revoluce to nebude,“ míní. 

Rozčilení netajil ani hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. „Bylo by dobré, abychom měli takovéhle zásadní věci předkousané, budeme si muset sednout, vysvětlit si to a zjistit, jak to je,“ uvedl. Podle Lidových novin však sociálním demokratům ani tak nevadí problém v progresivní dani jako takové, ale k výši limitu, od kterého by lidé odváděli více. Ten činí 48 955 korun hrubého měsíčně. Jak to tak ale vypadá, tento limit se navýší. Z částky nad padesát tisíc korun by pak lidé odváděli 32 procent ze superhrubé mzdy.

„Pásma bych viděl trochu jinde, než představuje návrh,“ uvedl člen ČSSD Radim Hejduk. On sám by nejvyšší sazbu posunul výš, zohlednil by rodiny i zvýšil slevu na poplatníka. „Na padesátitisícový plat bychom se v blízké budoucnosti neměli dívat jako na něco nenormálního,“ dodal Bernard.

Návrh daňové progrese rozlítil i prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. „Je to bizarní. Na jednu stranu se ČSSD kasá, že zvedá platy zdravotníků, obratem jim ale peníze chce sebrat cestou zvýšení daní,“ uvedl. 

Hlavou však kroutí i český digitální průmysl. Návrh daňové progrese totiž podle všeho IT zbrzdí, neboť se pracovníkům v oboru zkrátí výplaty. Jejich průměrná mzda je totiž nad 51 tisíci korunami. K tématu se vyjádřila například ředitelka agentury Online People Magdaléna Divišová. „Nechápu to. Hovoří se tu o podpoře digitální ekonomiky, ale přitom je to po omezení práce z domova a elektronické evidenci tržeb ze strany vlády další rána do vazu,“ uvedla.

Zájem o daňovou kalkulačku, jež měla spočítat, kolik lidé ušetří, či naopak, o kolik budou platit větší daně, byl značný. V den oznámení změny ji mělo využít 25 tisíc lidí. Kalkulačka však neuměla sdělit informaci těm, kdo si pohoršili. 

„Lidem, kteří vydělávají do 48 955 korun měsíčně hrubého a polepšili by si, kalkulačka s názvem Spravedlivé daně červenou barvou ukáže ‚starý příjem‘ a zelenou ‚příjem po změně‘. Zeleně jim navíc i zdůrazní, o kolik korun by se jejich čistá mzda zvedla. Podobně se zobrazuje i výsledek u lidí, jejichž hrubá mzda přesahuje 49 tisíc korun. Jen s tím rozdílem, že kalkulačka už jim nesdělí, o kolik by na daních zaplatili více,“ píší Lidové noviny. „Kalkulačka je vytvořená především pro ty, kdo berou méně. Z jejich hlediska je udělaná dobře,“ uvedl expert na komunikaci Karel Křivan.

Nebyla to však jediná chyba kalkulačky. Vycházelo totiž, že rodinám s nízkými příjmy se nevyplatí mít děti. Jak uvedl ekonomický expert ČSSD Michal Pícl, šlo o chybu softwaru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…