Nejedlý se vrátil z Moskvy, jednal s Putinovým mužem. Lidovci a Piráti si na něho brousí zuby

30.11.2020 17:17

Poradce prezidenta Zemana Martin Nejedlý je zpět z Moskvy. Setkal se zde s důležitým mužem prezidenta Putina. Šlo o jadernou energii? Nejedlý je podezřelý. Lidovci a Piráti si na něj chtějí došlápnout ve Sněmovně.

Nejedlý se vrátil z Moskvy, jednal s Putinovým mužem. Lidovci a Piráti si na něho brousí zuby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý

Anketa

Důvěřujete Pavlu Rychetskému?

11%
89%
hlasovalo: 16233 lidí

Martin Nejedlý se vrátil z jednání z Moskvy. V ruském hlavním městě se setkal s diplomatem a poradcem prezidenta Vladimira Putina Jurijem Ušakovem. Na Nejedlého cestu do Ruska upozornily servery Respekt a Aktuálně.cz. Nejedlý jim ve čtvrtek před odletem stihl říct, že v Moskvě bude jednat s administrativou prezidenta Putina o vztazích a vzájemných návštěvách. Detaily poradce nesdělil. Schůzky se prý neúčastnil nikdo z české diplomacie.

Podle novinářů by se schůzka Zemana s Putinem mohla uskutečnit v první polovině příštího roku. Setkat se spolu měli už letos při oslavách výročí konce druhé světové války, Zeman ale nakonec kvůli pandemii na oslavy neodletěl.

Deník N připomněl spekulace, že se Nejedlý bude věnovat dostavbě jaderné elektrárny Dukovany. Poradce to odmítl stejně jako zástupci společnosti Rosatomu. Ministr zahraničí Tomáš Petříček minulý týden vydal prohlášení, že byl ubezpečen, že prezidentův poradce nebude řešit věci z vládní působnosti včetně mezivládních konzultací.

KDU-ČSL by chtěla Nejedlého cestu projednat ve Sněmovně. Piráti by zase chtěli prezidentovu muži odebrat diplomatický pas. „K výzvám na odebrání pasu bych chtěl zdůraznit, že je možné jej dotyčnému odebrat pouze v případě, že buď skončí ve funkci hradního poradce, nebo s ním spáchá trestný čin či přečin. Ani jedno z toho se nestalo. Diplomatický pas by měl být nicméně využíván pouze k pracovním účelům spojeným s výkonem funkce, kvůli které byl vystaven,“ uvedl Petříček.

Na Nejedlého podezřelé vazby na Rusko poukazují čeští politici i někteří odborníci. Ti je kritizují například v souvislosti se žádostí prezidenta Miloše Zemana o poskytnutí jmen a operací ruských špionů v Česku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…