Nejednotná ČSSD: Nechce otevřít obchody, ministr Toman však ano

18.02.2021 7:57

Ministr dopravy a současně ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér za ANO Karel Havlíček oznámil, že bude usilovat o otevření obchodů. Premiér Andrej Babiš (ANO) označil tento nápad za „šílenství“. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný však není k tomuto nápadu hluchý a to se ministrům Babišovy vlády za ČSSD nelíbí. Tedy až na Miroslava Tomana...

Nejednotná ČSSD: Nechce otevřít obchody, ministr Toman však ano
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Anketa

Jste pro otevření obchodů?

66%
34%
hlasovalo: 8991 lidí

Podle informací Deníku N část ministrů Babišovy vlády absolutně nesouhlasí s nápadem otevřít obchody, jak to prosazuje Karel Havlíček. V situaci, kdy jen za úterý přibylo téměř 12 500 covid pozitivních a celkový počet zemřelých ve spojitosti s covidem překonal 18 500 lidí, tak především ministři ČSSD nechápou, proč Blatný razantně nebrání přetížené zdravotníky, kteří zjišťují, že už jim na jednotkách JIP/ARO dochází volná lůžka. V tomto týdnu už je v České republice volných přibližně jen 14 procent celkové kapacity těchto lůžek.

„Uvolňovat např. obchody je absolutní šílenství, protože tady máme podle průzkumů 50 procent občanů, kteří ta opatření nedodržují. Otázka je, jestli při přísných protiepidemických opatřeních by byli občané ochotni jít na takovou nějakou celospolečenskou dohodu, kde by se řeklo - tak pojďte to všichni dodržovat a my ty obchody teda rozvolníme. A teď říkám, že ta debata musí proběhnout na vládě a musí proběhnout i s opozicí,“ oznámil Babiš na středeční tiskové konferenci.

„Pro mě je jakékoliv otevírání a uvolňování v této chvíli nezodpovědné,“ zdůraznil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ministr nechápe, jak se v této situaci může ministr dovolávat osobní odpovědnosti každého občana, když je jasné, že situaci musí systémově řešit vláda. Od toho je vládou. „Když přistává letadlo, také se nemohu obracet na osobní odpovědnost každého cestujícího,“ namítl Zaorálek.

„Nemocnice se připravují na triáž a my budeme otevírat obchody? Budu chtít od ministra zdravotnictví vědět, proč nebrání zdraví a zdravotnictví,“ přisadila si ministryně práce z ČSSD.

Proti otevírání obchodů se postavil i ministr zahraničí Tomáš Petříček, který hodlá kandidovat na předsedu sociální demokracie.

„V případě obchodů bych byl obezřetný a rád bych od ministra zdravotnictví slyšel, jak celkově vnímá situaci, protože čísla zase rostou,“ řekl.

Proti otevření obchodů byl i ministr vnitra Jan Hamáček.

Ale členové vlády v této situaci nestojí v jednom šiku. Ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman není a priori proti otevírání obchodů. Trvá ale na dodržování přísných protikoronavirových restrikcí. Stejně to vidí i ministryně Klára Dostálová a ministr zdravotnictví Blatný. Ten již na středeční tiskové konferenci zdůraznil, že obchody lze otevřít, ale lidí musí dodržovat protikoronavirová opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…