Nejen Babiš. Na řádné odvádění daní si prý příští rok posvítí i NKÚ

16.12.2014 8:21

Nejvyšší kontrolní úřad se v příštím roce zaměří hlavně na kontrolu zakázek na dodávku informačních technologií nebo na výběr peněz do státního rozpočtu. Prověřit chce také, zda se některé vlivové skupiny nesnaží získat z veřejných peněz víc, než jim přísluší a maximalizovat tak své zisky. Zkontroluje i peníze na infrastrukturní stavby a peníze z evropských fondů. Vyplývá to z kontrolního plánu úřadu na příští rok.

Nejen Babiš. Na řádné odvádění daní si prý příští rok posvítí i NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala

Zakázek na informační a komunikační technologie (ICT) se bude týkat pět kontrolních akcí. Kontroloři prověří například peníze na projekty elektronizace veřejné správy v gesci ministerstva vnitra nebo peníze na projekt Jednoho inkasního místa. "Oblast ICT beze sporu patří k nejproblematičtějším a nejrizikovějším v rámci hospodaření s prostředky státního rozpočtu," uvedl prezident úřadu Miloslav Kala. Potvrzují to podle něj i systémy detekce rizik nehospodárnosti, které úřad používá.

Další oblast, na kterou se úřad zaměří, se týká tzv. dobývání renty. "Existují silné a dobře organizované vlivové skupiny, které ať už legálními či nelegálními prostředky tlačí na stát, aby upravil pravidla pro správu veřejných prostředků způsobem, který by maximalizoval jejich zisky," popsal prezident NKÚ. Toto dobývání renty pak vytváří nerovnosti, protože jiní lidé už na tyto peníze nedosáhnou, uvedl. "Zajímavostí je, že tyto vlivové skupiny do procesu rozhodování vstupují velmi záhy - často již na úrovni přípravy podkladů pro samotné rozhodnutí úředníků či ministrů," podotkl.

NKÚ v této souvislosti zkontroluje peníze na podporu úspor energií, další peníze na podporu bydlení a třetí se týká investičních pobídek jako nástroje aktivní politiky zaměstnanosti.

Auditoři zkontrolují i příjmy státního rozpočtu. Zabývat se budou majetkovou účastí státu v obchodních společnostech, daní z nemovitostí, z převodu nemovitostí a z darovaného nebo zděděného majetku i správou spotřebních daní. Kontroly mají za cíl ukázat, kudy utíkají peníze ze státního rozpočtu a jak tomu zamezit.

NKÚ prověří peníze i na velké infrastrukturní stavby. "Tato oblast patřila v minulosti k těm nejrizikovějším, ať už hlediska korupčního potenciálu, tak z úhlu pohledu efektivity, účelnosti a hospodárnosti investic," uvedl Kala. Úřad se proto zaměří například na modernizaci III. a IV železničního koridoru nebo na výstavbu dálnice D8.

Tři kontroly se budou týkat evropských peněz. Budou zjišťovat například, zda jsou financované projekty udržitelné. Auditoři se zaměří i na propagaci a publicitu operačních programů v letech 2007 až 2013. "Nacházíme se v klíčovém období konce jednoho programového období a nastavování pravidel a podmínek pro čerpání evropských dotací v příštích letech. Po katastrofálních zkušenostech s čerpáním prostředků z Evropské unie v posledním programovém období je nezbytné detekovat, jakých chyb jsme se dopouštěli a čeho je třeba se vyvarovat," uvedl prezident NKÚ.

Úřad má v plánu celkem 38 kontrol, což je o tři kontroly méně než má letos. Další akce může ale ještě během roku do svého plánu zařadit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…