Nejen Zeman. I Dienstbier žádal o podporu komunisty

30.11.2012 12:12

O podporu komunistů v přímé prezidentské volbě se dnes na zasedání výkonného výboru KSČM ucházeli kandidáti Miloš Zeman a Jiří Dienstbier (ČSSD). Jejich rozhovory s komunistickými politiky budou podkladem k rozhodování ústředního výboru. Vedení KSČM je bude podle předsedy Vojtěcha Filipa týden hodnotit. Doporučení komunistickým příznivcům, komu by měli v lednu při přímé volbě hlavy státu dát své hlasy, ale nemusí padnout ani 8. prosince, kdy se výbor sejde, řekl Filip po přijetí obou kandidátů.

Nejen Zeman. I Dienstbier žádal o podporu komunisty
Foto: ČSSD
Popisek: Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier

"Máme na to týden a 8. prosince předložíme návrh, jak dál," uvedl Filip. Nevyloučil, že stranické vedení by mohlo ještě přijmout některého dalšího kandidáta. O podporu KSČM se ucházel také Tomio Okamura. Očekává se, že o podporu by mohla požádat i Jana Bobošíková, která se už v minulosti jako kandidátka KSČM o prezidentské křeslo ucházela. Zatím ale žádný z nich neprojevil zájem, uvedl Filip. Okamuru i Bobošíkovou vyloučilo ministerstvo vnitra z řad kandidátů kvůli nedostatkům v podpisových arších, oba se proti rozhodnutí odvolali.

"Se svými postoji jsem jediným reálným kandidátem levicových voličů, proto považuji za přirozené, že jsem přišel o podporu požádat," poznamenal při příchodu Dienstbier. Je podle něj nezpochybnitelné, že KSČM funguje v rámci demokratického systému. Ne ve všem se prý může s komunisty shodnout, za zásadní však má sociální rozměr své politiky. Dienstbier podotkl, že zaznamenal také vstřícný postoj komunistické strany k EU.

Oba kandidáti se podle Filipa shodují v tom, že pokud dostane politická strana důvěru občanů, má právo se podílet na správě země. Znamená to, že by v prezidentské funkci jmenovali i komunistickou vládu, kdyby KSČM zvítězila ve volbách. Zeman na přímý dotaz odpověděl, že jako prognostik ujišťuje, že taková situace nenastane.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…