Nejen bezpečí, ošacení a plný talíř. S imigranty musíme také mluvit a vtáhnout je mezi sebe, varuje biskup Malý před xenofobií

09.07.2015 21:41

Deník Referendum zveřejnil rozhovor s římskokatolickým biskupem Václavem Malým o imigraci, xenofobii a nepřijatelnosti nenávistných projevů.

Nejen bezpečí, ošacení a plný talíř. S imigranty musíme také mluvit a vtáhnout je mezi sebe, varuje biskup Malý před xenofobií
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Pomocný biskup pražský Václav Malý

Podle biskupa je třeba hlídat, zda lidé, kteří k nám přicházejí, nejsou například členy nějaké teroristické organizace, ačkoli se to prý stoprocentně nedá pojistit. „Ale stále je nutné vidět, že jsou to lidé v nouzi, kterým jde o život, že nemají žádné sociální zajištění,“ řekl v rozhovoru a dodal, že není pro hazardérství, ale zároveň straní co největší otevřenosti.

Podle něj by se měl stát postarat o bezpečnost a na běžných občanech pak prý o to, aby v příchozích stále viděli lidi. „Nejde jen o to je přijmout do bezpečného prostoru, ošatit je, zajistit jim plné talíře, ale také se je snažit integrovat mezi sebe,“ chápe problém s imigranty Malý s tím, že bychom je měli přijmout jako partnery k setkání a k dialogu. „Například Rakousko nově přijalo zákon, podle něhož tamní imámové musejí umět německy a získat vzdělání na německých nebo rakouských školách a zároveň jasně říci, ke kterému věroučnému směru islámu se hlásí,“ naznačuje cestu, jak to udělat.

Biskup je přesvědčen, že bychom tedy neměli zapomenout na otázku lidských práv, kterými se v Evropě tak chlubíme. „Ale buďme si vědomi též toho, do jakého prostředí k nám přicházejí a že jsme odpovědní za prezentaci naší kultury,“ myslí si a dodává, že v otázce nesnášenlivosti a xenofobnosti vůči imigrantům selhávají především veřejní činitelé. „Takřka nikdo z nich nemá odvahu říci, že žijeme v propojeném světě, a tudíž máme za okolní svět spoluzodpovědnost,“ je přesvědčen s tím, že by podle něj měli být potrestáni lidé nesoucí šibenice na protiimigrační demonstraci v Praze.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.

„Jako představitel rady pro lidská práva České biskupské konference Iustitia et pax veřejně mluvím proti xenofobii, nenávisti, agresivitě,“ řekl dále, ale zároveň si myslí, že by Evropská unie měla zvážit intenzivnější vojenské nasazení v neklidných oblastech, odkud migranti přicházejí. Imigrantům by se podle něj mělo poskytnout nejen materiální zázemí. „Vtáhnout je do života farního společenství,“ řek v závěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …