Nejen my žijeme v totálním blázinci, tvrdí Jaroslav Bašta

30.09.2018 6:40

Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se zamyslel nad tím, co čeká západní civilizaci. Nenabídl právě nejveselejší vyhlídky. Útěchou nám podle jeho názoru může být, že nejen my žijeme v totálním blázinci.

Nejen my žijeme v totálním blázinci, tvrdí Jaroslav Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta si pročetl sborník 150 vědců z různých částí světa, kteří se zamýšlejí nad tím, jaká nás čeká budoucnost. Nebylo to prý příliš veselé čtení a to i navzdory tomu, že máme k dispozici moderní technologie, které by nám měli ulehčovat život. Útěchou nám prý může být jen to, že nejen my žijeme v totálním blázinci.

Jedním z takových nástrojů, který dokazuje, že každá mince má dvě strany, je využívání dnešní sociální sítě Twitter. Svět se díky ní zmenšil a sdělení politiků se dostávají k voličům mnohem snáz. Na druhé straně, zatímco v 19. a 20. století politici své myšlenky rozváděli v knihách a esejích, takže své myšlenky mohli důkladně popsat, dnešní prezident Spojených států Donald Trump si vystačí se 140 znaky na Twitteru, což nutně vede k přílišnému zjednodušení jeho tezí, což nemusí být ku prospěchu věci.

„Bruce Parker (jinak specialista na tsunami) si všímá, jak veřejný prostor ovládla povrchnost, která prosazuje emoce místo logiky, sebestřednost místo tolerance a schopnosti vydělat peníze místo pravdy a porozumění. Přestože oficiálně chceme, aby zvolení úředníci byli inteligentní lidé, kteří se starají o to, co je nejlepší pro národ (nebo celý svět), volené administrativní pozice (a to na všech politických úrovních) jsou jediné, které na kandidátech nevyžadují splnění jiných kritérií, než je minimální věk. Nepotřebuje mít vysokoškolský titul ani předchozí úspěšnou kariéru. Jen musí přesvědčit lidi, aby je volili. Nejsnáze pak uspějí neinformovaní či přímo hloupí kandidáti, budou-li mít dostatek peněz na velkoplošné plakáty a krátké klipy, v nichž se stylizují na filmové hrdiny," pokračoval Bašta v komentáři pro První zprávy.cz.

Bývalý český velvyslanec v Rusku a na Ukrajině zakončil popis podle něj nepříliš růžové současnosti a budoucnosti varováním Franka Wilczeka, nositele Nobelovy ceny za fyziku. Nositel prestižního ocenění má za to, že se naše doba podobá časům před rozpadem západní části Římské říše. Římané měli k dispozici řadu na svou dobu moderních nástrojů, ale nevyužili je odpovídajícím způsobem, což vedlo k tomu, že se jejich říše rozpadla a přišlo období temna. Dnes nám prý hrozí podobný osud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…