Nejhorší Putinova noční můra je tu? Američtí vojáci v Kyjevě

27.08.2017 11:40

Putinova nejhorší noční můra se na Ukrajině stává realitou, píše server Business Insider. Američtí vojáci pochodovali bok po boku s těmi ukrajinskými ulicemi Kyjeva. A Ukrajinci americké vojáky vesměs nadšeně vítali. Byť se našly i výjimky...

Nejhorší Putinova noční můra je tu? Američtí vojáci v Kyjevě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Server Business Insider tvrdí, že ta nejhorší noční můra ruského prezidenta Vladimira Putina se na Ukrajině pomalu a jistě naplňuje. Ukrajina totiž oslavuje svou nezávislost na Sovětském svazu, u příležitosti tohoto důležitého výročí pořádá vojenské přehlídky a té armádní parádě přihlíží přímo v Kyjevě americký ministr obrany generál James Mattis. Vojenské přehlídky u příležitosti ukrajinského dne nezávislosti se šéf Pentagonu zúčastnil vůbec poprvé.

Několik amerických vojáků navíc pochodovalo Kyjevem bok po boku s ukrajinskými vojáky. Většina přihlížejících Ukrajinců vítala americké vojáky bouřlivým potleskem a jásotem. Pravda ale je, že ne všichni Ukrajinci byli z přítomnosti amerických vojáků v Kyjevě nadšení. Prorusky naladěný ukrajinský politik Vladimír Oleinik pro ruský server Sputnik poznamenal, že v Kyjevě lidé nebyli svědky ani tak oslavy nezávislosti Ukrajiny jako spíše ukázky závislosti Ukrajiny na USA.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

„Tenhle druh přehlídky není ani tak oslavou nezávislosti Ukrajiny jako spíše ukázkou závislosti na USA,“ napsal politik. Olejnik si jen těžko umí představit, že by ukrajinský prezident Petro Porošenko přijel do Washingtonu oslavovat nezávislost USA na 4. července a vzal by s sebou pár ukrajinských vojáků, kteří by hrdě pochodovali ulicemi Washingtonu.

Mattis se po přehlídce setkal s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a ujistil ho, že Spojené státy neuznají připojení ukrajinského poloostrova Krym k Rusku. Přišla řeč také na možnou dodávku amerických zbraní na Ukrajinu. 44. prezident USA Barack Obama takovýto krok odmítal učinit, ale jeho nástupce Donald Trump dopředu takový krok neodmítl. Podle Mattise je na stole možnost, že by Ukrajina mohla získat zbraně na svou obranu.

Porošenko nedávno přišel také s nápadem, že by na ukrajinském Donbasu, kde bojuje pravidelná ukrajinská armáda se separatisty, mohly působit mírové jednotky OSN. Ukrajinský politik Jevhen Marčuk však upozornil, že tenhle nápad má jeden velký háček. V čem se tento háček skrývá, uniformuje server deníku Kyjev Post.  

Vláda v Kyjevě tvrdí, že separatisty na Donbasu podporuje Rusko. Jenže kdyby to Ukrajina prohlásila před OSN zcela oficiálně, znamenalo by to fakticky vyhlášení války mezi Ukrajinou a Ruskem. A mírové jednotky by se do otevřeného válečného konfliktu nezapojily.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

A kdyby Ukrajina otevřeně prohlásila, že nebojuje s Ruskem, nýbrž s ukrajinskými separatisty, uznala by tím, že se potýká s občanskou válkou, přičemž druhou stranou konfliktu není Ruská federace, ale separatistické republiky, které centrální vláda v Kyjevě odmítá uznat.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…