Nejlepší diplomová práce o životním prostředí: Neměj děti, zachráníš svět

30.12.2021 16:22

Absolventka Univerzity Karlovy Šárka Stříbrská zvítězila v celonárodní studentské soutěži s diplomovou prací Dobrovolná bezdětnost jako odpověď na klimatickou krizi současného světa. Píše o tom server Echo24.cz.

Nejlepší diplomová práce o životním prostředí: Neměj děti, zachráníš svět
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Práce mladé studentky Stříbrské uspěla mezi 26 pracemi z deseti různých vysokých škol v České republice. Studentka v soutěži, která již třetím rokem vybírá nejlepší bakalářské a diplomové práce zabývající se problematikou životního prostředí napříč vysokými školami v Česku, zkoumala problematiku dobrovolné bezdětnosti na základě rozhovorů s dvanácti lidmi různých národností. Tito lidé se pro dobrovolnou bezdětnost rozhodli.

Jak uvedli pořadatelé soutěže, tito lidé vnímají svou bezdětnost jako individuální snahu o zmírnění dopadů klimatické krize, nebo také jako způsob přizpůsobení se světu. „V rozhodování o bezdětnosti u nich hraje roli především odpovědnost vůči budoucím generacím, které by v nepříliš pozitivně vyhlížející budoucnosti musely žít, odpovědnost za celkový stav světa jako takový a také snaha o zachování vlastního čistého svědomí,“ řekli pořadatelé. 

Stříbrská dodala, že vliv na rozhodnutí osob pak měla například i absence vztahu k dětem či strach z porodu.

Téma bezdětnosti otevírá server iDNES.cz. Dobrovolně bezdětných totiž ve společnosti přibývá, jak se však shodují, stále čelí velkému společenskému tlaku a ženy silným genderovým stereotypům. Shodují se na tom, že neustále musejí ostatním vysvětlovat, jak k rozhodnutí došli a že si za ním stojí.

Například čtyřicetiletá Lenka vyprávěla, že s manželem postupem času oba zjistili, že to pro ně není. „A necítíme touhu děti mít,“ vyprávěla Lenka s tím, že ji rodiče podporovali, blízké okolí však bylo prý někdy svými otázkami protivné. „Zejména před třicítkou se mě ptala spousta lidí a dost urputně, bylo to náročné,“ uvedla.

Podle psychologa Jiřího Brančíka žena, která nepřivede na svět potomstvo, musí disponovat vnitřní silou. „Pořád přežívá tendence bezdětné nějak exkomunikovat ze společnosti takzvaně normálních lidí. Veřejné mínění má jistou setrvačnost a posun k větší liberalizaci ještě chvíli potrvá, a to zvlášť na venkově nebo v malých městech. Jedno by si však měli všichni ti dotírající uvědomit: všetečné dotazy zvědavců, kteří to možná ani nemyslí špatně, jsou nepatřičným zásahem do soukromí a intimity,“ sdělil.

A například třicetiletá Táňa dodává, že přece to, že má dělohu, neznamená, že musí mít děti. „Být rodičem z vás automaticky lepšího člověka nedělá,“ uvedla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…