Nejrychlejší pomoc v historii ČR. Babiš s Havlíčkem znovu v postižené oblasti. Co se dělo na vládě ihned po úderu tornáda?

05.08.2021 17:45 | Reportáž

Potřetí od ničivého tornáda přijel premiér Andrej Babiš do obcí na Podluží, které živel zasáhl. Tentokrát navštívil Břeclav, Mikulčice, Lužice a Hodonín. S sebou si vzal mimo jiné místopředsedu vlády Karla Havlíčka. Jak řekl, chtěl zkontrolovat, jestli funguje všechno, co vláda slíbila, a zjistit, co dalšího lidé potřebují.

Nejrychlejší pomoc v historii ČR. Babiš s Havlíčkem znovu v postižené oblasti. Co se dělo na vládě ihned po úderu tornáda?
Foto: Karel Výborný
Popisek: Premiér Andrej Babiš a vicepremiér Karel Havlíček na brífinku v obci Lužice u Hodonína

Unimo buňku pro lékařku, terénní auto pro obec, ale především příslib dalších peněz pro obyvatele obcí zasažených tornádem a pro podnikatele, kteří v nich působí. To vše přivezl ve čtvrtek 5. srpna do Lužic u Hodonína premiér Andrej Babiš. V případě unimo buňky to bylo spíš symbolické, protože ji před časem slíbil a podařilo se ji zajistit.

„Je skvělé, že firma, která slíbila unimo buňku, ji dodala, a paní doktorka má kde ordinovat, stejně jako to, že společnost, která půjčila obci Lužice terénní vozidlo, jí ho dnes darovala,“ komentoval to premiér Andrej Babiš. 

Do Lužic přijel Babiš s místopředsedou vlády Karlem Havlíčkem, který je ministrem průmyslu a obchodu a ministrem dopravy. Celý den tak jednali hlavně s místními drobnými i většími podnikateli.

„Umíte si představit, že budujete celý život firmu nebo postavíte nemovitost, a potom přijde taková katastrofa a všechno vám to zničí? Mně je těch lidí strašně líto. Udělám všechno pro to, abychom splnili sliby a abychom jim nahradili škody, i když ten zážitek už si v sobě ponesou celý život,“ řekl premiér.

Premiér Andrej Babiš s majiteli hostince u Konečků. Foto: Karel Výborný

Jednal také s vinaři. Přitom slíbil, že se vláda pokusí vymyslet kompenzace i pro drobné majitele, pro které byla vinice především zálibou. Na místě zjistil, že velkým problémem je stav hřbitovů. Řešením chce pověřit ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou.

„Starosti dělá místním nedostatek firem, řemeslníků a materiálu. My jsme požádali Hospodářskou komoru, aby zpracovala seznam, s čím bychom mohli pomoci, a materiál chceme poptat v Evropě. Protože my jsme byli vůči okolním státům solidární s vakcínami a ony nám teď mohou pomoci s materiálem,“ dodal Babiš.

Lužice, den po tornádu. Foto: Karel Výborný

Podle místopředsedy vlády Karla Havlíčka funguje dobře například takzvaný první milion pro podnikatele. Tento program spustila vláda jen několik dnů po tornádu. „V tuto chvíli máme zaregistrovaných 69 žádostí a 62 je proplaceno. Předpokládám, že jich bude víc, protože pokud vím, tak 111 žádostí je ve fázi přípravy,“ upřesnil Havlíček.

Od začátku srpna je pro podnikatele vypsaný také program, ve kterém mohou žádat až o 35 milionů korun za zničenou nemovitost. „Nebyla zatím v historii České republiky rychlejší pomoc, než je pomoc po tornádu. Poté, co tornádo přišlo ve čtvrtek v noci, jsme během víkendu připravili programy, v pondělí se schválily na vládě, ve středu se zavedly do legislativy a během jednoho týdne se začaly vyplácet první zdroje,“ uvedl Havlíček.

Lužice, den po tornádu. Foto: Karel Výborný

Vláda se seznámila s případy celé řady podnikatelů, kteří utrpěli ztráty, a právě jejich potřebami se inspirovala při modelování jednotlivých programů pomoci.

Andrej Babiš spolu s Karlem Havlíčkem navštívili ve čtvrtek 5. srpna například průmyslové podniky v Břeclavi a Hodoníně, vinařství v Mikulčicích nebo restauraci v Lužicích. Všechna místa mají společné to, že je do značné míry poškodilo řádění tornáda. Drtivou většinu nemovitostí se už podařilo zajistit před dalšími škodami, veřejná prostranství, která byla zasypaná spadlými stromy nebo stavebním materiálem, jsou téměř uklizená. Konečná obnova čtyř postižených obcí však bude trvat dlouhé měsíce a možná roky.

Hodonín, den po tornádu. Foto: Karel Výborný

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…