Nejsem Kalouskova loutka, tvrdí Czernin. Jak je to ve skutečnosti?

03.08.2019 9:21

Situaci v TOP 09 analyzuje ve svém textu redaktor Lidových novin. Hovoří zejména o senátorovi Tomáši Czerninovi, jenž by se mohl stát novým předsedou strany. Dosavadní lídr Jiří Pospíšil zatím neoznámil, zda bude svůj post obhajovat.

Nejsem Kalouskova loutka, tvrdí Czernin. Jak je to ve skutečnosti?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Od počátku Jiřího Pospíšila ve funkci, k jehož zvolení došlo před rokem a půl, dával najevo Miroslav Kalousek, že mu to není zcela po chuti. Kalousek, jenž je považován za jednoho z otců zakladatelů strany, se stáhl do pozadí, nestanul ani v předsednictvu. 

Nyní se Kalousek rozhodl podpořit v boji právě Tomáše Czernina. Ten se vymezuje proti současnému lídrovi strany a hlásí se právě k otci strany Karlu Schwarzenbergovi a ke Kalouskovi. O něm dokonce hovoří jako o člověku, kterého by rád viděl v týmu místopředsedů. „Usoudil jsem, že je správný čas,“ tvrdí ke své kandidatuře Czernin, který ji oznámil ve značném předstihu. Volební sněm totiž bude až v listopadu. 

Odmítá, že by byl loutkou Kalouska, i když ten se nechává slyšet, že je mu připraven pomáhat ze všech sil. Podporu má Czernin i od Schwarzenberga. Jak „kníže“, tak Kalousek Pospíšila kritizují za to, že je kromě předsedy strany i europoslancem, což znamená, že se nemůže náležitě funkci věnovat na sto procent. 

Dosavadní lídr TOP 09 Pospíšil své stranické úspěchy hájí a byl by rád, aby si strana zachovala svůj kurz. Chce nadále spolupracovat i s hnutím STAN. Zda vskutku dojde na souboj s Czerninem, se ukáže tedy na podzim. Ve hře je totiž podle Lidových novin také přepřahání v pražské koalici, kdy by mohlo dojít ke spojení TOP 09 s ODS a s hnutím ANO a Pospíšil by mohl získat post primátora. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…