Nejsme v tom sami! Polsko zavelelo k útoku na uprchlické kvóty, Brusel bude naštván

12.06.2017 8:41

Zatímco šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker hovořil při své návštěvě v Praze o nutnosti solidarity při přerozdělování uprchlíků, Polsko prokázalo zcela jiný druh solidarity. Možná i na podporu vyplísněné České republiky ohlásilo možné vypsání referenda, ve kterém by se Poláci vyjádřil právě ke kvótám.

Nejsme v tom sami! Polsko zavelelo k útoku na uprchlické kvóty, Brusel bude naštván
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Polsko patří společně s Maďarskem, Slovenskem a Českou republikou k nejhlasitějším odpůrcům přerozdělování uprchlíků dle kvót Evropské komise. Ve všech čtyřech výše zmíněných zemích mají vlády v tomto ohledu značnou podporu. V Maďarsku proběhlo referendum o kvótách pro přerozdělování uprchlíků loni v říjnu. Ačkoli bylo kvůli účasti jen 44 % voličů prohlášeno za neplatné, proti kvótám se vyjádřilo více voličů, než kolik jich hlasovalo pro vstup země do Evropské unie.

Nyní oznámil prezident Andrzej Duda, že by mohlo být obdobné referendum uspořádáno i v Polsku. Jeho slova přicházejí v situaci, kdy se země Visegrádské čtyřky stávají terčem stále ostřejší kritiky ze strany orgánů Evropské unie. Naposledy hrozil „odmítačům“ kvót šéf Evropské komise Juncker při své návštěvě Prahy. Již tento týden by se údajně mělo rozhodnout, jestli budou proti Budapešti, Bratislavě, Praze a Varšavě podniknuty právní kroky.

Jak Duda uvedl, referendum by se mohlo konat společně s parlamentními volbami za dva roky. Prezident, nominovaný vládnoucí stranou Právo a spravedlnost, má na přijímání uprchlíků stejný názor jak kabinet Beaty Szydlo. Případnému referendu by tak nemělo nic bránit. „Jsem připraven připravit návrh o konání referenda. To by umožnilo vládě získat jasné stanovisko národa,“ cituje prezidenta zpravodajská agentura Bloomberg.

Polsko mělo podle „demokratického“ rozhodnutí Evropské komise přijmout asi sedm tisíc ze 120 000 uprchlíků, kteří by měli být rozděleni mezi členské státy Evropské unie. Polská vláda doposud nepřijala ani jednoho uprchlíka a minulý týden ústy premiérky opět zopakovala, že tak nehodlá učinit ani v budoucnosti. Česká republika podle oficiálních informací přijala dvanáct uprchlíků, Slovensko a Maďarsko jsou na tom jako Polsko.

Česká vláda minulý týden i s ohledem na teroristické útoky ve Velké Británii a klesající volební preference ČSSD oznámila, že do parlamentních voleb naplňovat uprchlické kvóty nehodlá. Slovensko a Maďarsko dokonce podaly na Evropskou komisi žalobu. Své stanovisko na půdě Evropského soudního dvoru obě země vysvětlovaly v květnu. Rozhodnutí by mělo padnout v příštích měsících.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …