Největší soukromá vysoká škola vydělává ročně stamiliony

09.03.2012 12:02

Univerzita Jana Amose Komenského (UJAK), která je podle počtu studentů největší českou soukromou vysokou školou, ročně vydělává stamiliony korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes, podle níž za posledních pět let, kdy je vysokou školou univerzitního typu, UJAK vynesla svému majiteli dohromady jednu miliardu po zdanění.

Největší soukromá vysoká škola vydělává ročně stamiliony
Foto: Redakce
Popisek: UJAK

"To máte o tom, že řada jiných soukromých škol nejede, nemá dostatek studentů nebo je v pronájmech. Ale zisk pochopitelně investujeme, takže to je relativní záležitost," uvedl zakladatel, jediný majitel a rektor univerzity Luboš Chaloupka.

Škola pod tlakem

Na škole se vzdělává deset tisíc studentů, kteří v bakalářském studiu platí školné 25.000 korun za semestr, v magisterském 35.000. To je podle listu víc než na ostatních soukromých školách. Firma za rok utrží 520 milionů korun a po odečtení nákladů a daní jí z toho zbude 300 milionů korun čistého zisku, což představuje marži zhruba 60 procent.

Hospodaření školy se ale nyní podle jejího vedení ocitá pod silným tlakem. "Situace je taková, že jsou tlaky a akreditační komise zavedla garanty programů a oborů. Pochopitelně profesory a docenty musíte extrémně platit," uvedl Chaloupka.

UJAK má sídlo v Praze, ale celostátní působnost uskutečňuje prostřednictvím vlastních oficiálních regionálních center. Pobočky ve Starém Hrozenkově, Frýdku Místku a Obratani škola zrušila na základě šetření Akreditační komise, která univerzitu prověřovala již několikrát.

Akreditační komise například upozorňovala na velké vytížení zaměstnanců. "A teď jsme zjistili, že tam není ojedinělé, když jeden učitel vede závěrečné kvalifikační práce pro více než třicet studentů. Ti nejvytíženější učitelé dokonce v průměru vedou každý 41 prací," řekla šéfka komise Vladimíra Dvořáková. "Už jsem dal interní pokyn, že třicet prací je maximum. Ale těžko hledat rozumnou míru. Je to spíš o osobním přístupu," reagoval Chaloupka. Dvořáková upozornila také na to, že většina vedoucích prací nemá potřebné doktorské vzdělání.O škole se také média zmiňují v souvislosti s absolventy, mezi nimiž se často objevují politici či různé celebrity

Majitel působil v komunistické Socialistické akademii

Univerzita Jana Amose Komenského Praha vznikla původně jako Vysoká škola Jana Amose Komenského v roce 2001 na základě státního souhlasu a akreditace prvního studijního programu a oboru. V roce 2006 se po akreditaci doktorského studijního programu stala vysokou školou univerzitního typu a byla přejmenována na Univerzitu Jana Amose Komenského Praha, s.r.o. Luboš Chaloupka před rokem 1989 působil v Socialistické akademii, kterou měli komunisté jako svou "ideologickou, výchovně osvětovou organizaci", napsala MfD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…