Největším miláčkem žen i mužů zůstává Babiš. Zaujaly i dredy Bartoše a mladý Klaus. Rakušan ze STANu dostal na holou. Dvakrát

25.09.2019 10:48

Který z lídrů politických stran by byl nejlepším premiérem? Na tuto otázku odpověděl každý pátý Čech, že současný premiér Andrej Babiš. Vyplývá to z průzkumu agentury Phoenix Research, který ve středu zveřejnil deník Blesk. Andrej Babiš se těší také největší důvěře všech předsedů politických uskupení v Poslanecké sněmovně a první místo obsadil i v otázce sympatií.

Největším miláčkem žen i mužů zůstává Babiš. Zaujaly i dredy Bartoše a mladý Klaus. Rakušan ze STANu dostal na holou. Dvakrát
Foto: Hans Štembera
Popisek: První zasedání poslanecké sněmovny po prázdninách

První otázka výzkumu zkoumala, který z lídrů politických stran je respondentům nejsympatičtější.  První místo získal se 17 procenty šéf ANO Andrej Babiš. Hned po něm je lidem nejsympatičtější předseda Pirátů Ivan Bartoš a lídr Trikolóry Václav Klaus mladší. Oba dva obdrželi shodně 12 procent.

I ve druhé otázce, která zkoumala důvěryhodnost, obdržel nejvíce bodů šéf ANO, který získal 16 procent. Na druhém místě je pirát Ivan Bartoš s 12 procenty a stejný počet procentních bodů získala odpověď „ani jeden z uvedených“. Jedenáct procent dotázaných nejvíce důvěřuje Václavu Klausovi mladšímu.

Sympatie

Anketa

Připomenete si 17. listopadu památku Václava Havla?

hlasovalo: 27410 lidí
Že by Andrej Babiš byl nejlepším premiérem, to si myslí 20 procent respondentů. Hned po Babišovi následuje s 12 procenty předseda ODS Petr Fiala. Jen o procento méně dotázaných by ideálního premiéra vidělo v lídrovi ČSSD Janu Hamáčkovi a stejnému počtu lidí by se v čele vlády líbil také předseda Trikolóry Václav Klaus.

Politolog a šéf Phoenix Research Jan Kubáček pro Blesk Zprávy uvedl, že Babišův úspěch je založen hlavně na velké základně jeho podporovatelů, kteří za ním stojí. Kubáček také okomentoval úspěch Václava Klause mladšího, který si v průzkumu vedl velmi dobře. „Je výrazný, charismatický. Navíc u něj mají lidé velká očekávání, vzhledem k jeho vznikajícímu hnutí. Také je zásadní, jak vystupuje. Energickému lídrovi fandí lidé mnohem více,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Důvěra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…