Nejvyšší kontrolor v rádiu vychválil statečné finanční úředníky. Musí prý čelit mafiím

04.02.2014 18:37

Nejvyšší kontrolní úřad nedávno upozornil, že se českému státu stále nedaří vybírat daně, jak by bylo záhodno. Týká se to jak výběru DPH, tak i jiných daní. Jak upozornil prezident NKÚ Miloslav Kala, drobné úniky podnikatelů ve svém součtu představují nezanedbatelnou sumu. Stát se tu prý potýká přímo s mafií. Pochvaly se pak dočkal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nejvyšší kontrolor v rádiu vychválil statečné finanční úředníky. Musí prý čelit mafiím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala v úterních Impulsech Václava Moravce na Rádiu Impuls popsal, jak je to v Česku s vymáháním daní. „Pracovníci finančních úřadu jsou stateční lidé. Metody těch, kteří chtějí okrást stát, jsou velmi rafinované a je velmi obtížné jim čelit. Vedle velkých úniků na DPH a podobně existují i malé úniky, které ve svém součtu také nebudou zanedbatelné,“ pokračoval prezident.

Externí služby pro ministerstva

V květnu tohoto roku bude zahájena nová kontrola NKÚ, kde se pracovníci zaměří speciálně na DPH. Stát nejen zde stojí proti dobře organizovaným skupinám, které podle hosta nelze označit jinak než jako mafiánské.

Velké problémy zaznamenává NKÚ i v čerpání evropských dotací, ale Kala ocenil skutečnost, že se příprava projektů v této věci poněkud zlepšila. Je ale třeba dohlížet na to, jak jednotlivá ministerstva hospodaří. Obrovským problémem je převádění různých služeb na soukromé firmy bez toho, aby později bylo jasné, jaká plnění ta či ona firma poskytla. Jsou vydávány velké částky i za zpracování obyčejných tabulek, ačkoli by jejich zpracování měl zvládnout příslušný odbor ministerstva.

„Každý ministr musí poznat chod svého resortu a musí umět reagovat na situaci. Mně se třeba velmi líbil postup ministra zemědělství, který zastavil projekty nad půl milionu korun a napříště s nimi budou muset chodit za ministrem a vysvětlovat smysl projektů,“ pochválil Kala nového ministra zemědělství Mariana Jurečku z KDU-ČSL.

Změny pravomocí NKÚ

V poslední době se stále častěji hovoří o změnách kompetencí NKÚ. Kala k tomu poznamenává, že by stačila jedna drobná, ale zásadní změna. Dosud platí, že NKÚ kontroluje státní majetek. Kala by uvítal, kdyby úřad mohl do budoucna kontrolovat veškerý veřejný majetek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…