Nejvyšší státní zástupce vystoupil v ČT. Demonstranty nepotěší, co se týče Benešové

16.05.2019 20:35

Současné demonstrace proti ministryni spravedlnosti Marii Benešeové jsou podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana zřejmým důsledkem obavy lidí o nezávislost justice. „Načasování výměny ministra spravedlnosti opravdu může vyvolávat otázky,“ řekl dnes Zeman v Interview s ČT24. Zeman je zároveň přesvědčen, že Benešová nenastoupila do funkce s cílem ovlivňovat kauzu Čapí hnízdo.

Nejvyšší státní zástupce vystoupil v ČT. Demonstranty nepotěší, co se týče Benešové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Zeman v úvodu Interview objasňoval, proč považuje svoji pozici za slabou. „Pozice nejvyššího státního zástupce je velmi ohroženým druhem z podstaty zákona o státním zastupitelství. Závisí totiž na ministru spravedlnosti, který může podat návrh na odvolání a potom o tom rozhoduje vláda. Zvláštní je, že k tomu není potřeba uvádět žádné důvody,“ vysvětloval Zeman s tím, že o vlastní rezignaci nemá důvod přemýšlet.

Překvapivá pro Zemana ovšem byla hojně diskutovaná rezignace ministra spravedlnosti Jana Kněžínka. „Byl jsem překvapen, protože ještě chvíli před rezignací jsme spolu plánovali určité budoucí kroky,“ podivoval se Zeman a označil Kněžínka za dobrého legislativce a férového člověka. „Úplně šťastný moment na rezignaci to nebyl, protože v době, kdy vrcholí kauza Čapí hnízdo, to může vyvolávat otázky,“ dodal nejvyšší státní zástupce.

V pokračování rozhovoru vyjádřil Zeman důvěru v nezávislost a dobré fungování českého státního zastupitelství. „Oprostit se od rušivých vlivů by nemělo být vůbec složité, protože ze zákona se musí státní zástupce oprostit od jakýchkoli vnějších informací a je to pro každého státního zástupce samozřejmost,“ hájil své kolegy Zeman.

I proto vyjádřil důvěru nové ministryni spravedlnosti Benešové, jakožto dlouholeté nejvyšší státní zástupkyni. „Benešová je letitá státní zástupkyně, tudíž se nedá věřit, že by se stala ministryní proto, aby ovlivňovala kauzu Čapí hnízdo,“ podpořil Benešovou Zeman s tím, že mají dobrý kolegiální vztah.

Zeman však Benešové oponoval v názoru, že v Česku lze objednat trestní stíhání, jak se to dle jejích slov stalo v kauze Bereta. „V této kauze jsou ale státní zástupkyně i vyšetřující policista stíháni,“ řekl Zeman s tím, že objednat trestní stíhání možné je, ale nikdy ne beztrestně. „Ano, občas se stane takový excesivní případ, ale systém si s tím vždy dovede poradit,“ doplnil.

Nutností je podle Zemana novelizovat zákon o státním zastupitelství. „Změna zákona o státním zastupitelství byla dobře připravena již v roce 2012. Ale po změnách ve vládě nebyla vůle zákon prosazovat a byl stažen z legislativního procesu a od té doby prochází různými změnami,“ řekl Zeman a zároveň vyjmenoval nejnutnější problémy k řešení. „Málo státních zástupců se zabývá hospodářskou trestnou činností, zastupitelství jsou roztříštěná na mnoho menších pracovišť a mnoho lidí půjde do pěti let do důchodu,“ vyjmenoval problémy Zeman s tím, že jde hlavně o věci personální povahy.

Na závěr nejvyšší státní zástupce ujišťoval, že nevěří v ohrožení nezávislosti justice, i pokud by se mělo rušit vrchní státní zastupitelství nebo vrchní soudy. „Opravdu nedává moc smysl, aby byly čtyři úrovně soudů, stačily by tři úrovně. Nedá se ovšem přesně říci, zda by se měly rušit okresní, zda vrchní soudy nebo které vlastně. Stejně se dá uvažovat u státních zastupitelství,“ vysvětlit Zeman a doplnil, že rozumí i obavám demonstrantů. „Demonstrace jsou asi s ohledem i na načasování výměny ministrů zřejmým důsledkem obavy lidí o nezávislost justice. Je potřeba tyto obavy vyvrátit,“ zakončil Interview Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…