Někdejší poradce Obamy promlouvá: Amerika má ekonomický problém

09.01.2016 19:40

Někdejší poradce prezidenta USA Baracka Obamy z let 2011 až 2013 Alan Krueger zavítal do Prahy a zúčastnil se několika debat. Server komunistických Haló novin přinesl několik odpovědí z těchto debat. Jsou to odpovědi velmi kritické a ekonomice Spojených států nevěstí nic dobrého. Došlo i na terorismus.

Někdejší poradce Obamy promlouvá: Amerika má ekonomický problém
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Současným Spojeným státům nesvědčí především nerovnost přístupu ke vzdělání a ekonomická nerovnost rozdělení příjmů, která s prvním tématem úzce souvisí. Kruger má za to, že je v jeho zemi třeba zlepšit už předškolní vzdělávání, neboť dlouhodobé výzkumy ukazují, že už předškolní vzdělávání má velký vliv na pozdější úspěch jedince v životě. Spojené státy ale řeší jeden naléhavý problém. Od střední školy dál platí, že potřebujete pocházet z rodiny se solidními příjmy, jinak nebudete mít na zaplacení školného. Totéž platí i o vysokých školách. V Evropě je prý vzdělávání pro občany levnější, resp. je placeno z daní všech občanů.

S různým stupněm dosaženého vzdělání na školách rozdílné kvality následně souvisí příjmová nerovnost, která neustále narůstá. Nůžky se rozevírají.  

„Nárůst nerovnosti, která vládne v USA, je velmi škodlivý z mnoha důvodů. Neprospívá hlavně tomu, aby makroekonomika i mikroekonomika fungovaly dobře. Za posledních několik desetiletí rostly v mé vlasti v naprosté většině příjmy těch nejbohatších, jde o 1 % obyvatel. A ti mají nižší spotřebu než ostatních 99 %. Jedním z důvodů, proč zažíváme tak malý růst ekonomiky, je ten, že stagnuje spotřeba většiny občanů. Poškozuje to také politiku a vládnutí. Pokud je společnost polarizovaná a všem se nedostává stejným dílem, je mnohem těžší zavádět reformy, které pomáhají zvyšovat celkovou velikost koláče, ale zároveň vytvářejí větší propast mezi vítězi a poraženými. Je daleko těžší zvládnout globalizaci a zároveň také být otevřený imigraci, když se ve společnosti stále více rozevírají nůžky nerovnosti,“ upozornil uznávaný ekonom.

Teroristé mohou uspět, pokud...

Krueger se věnoval také otázce terorismu. Teroristům jde o vyvolání strachu a paniky. A uspějí, pokud politici ztratí hlavu, nechají se strachem ovládnout a nebudou přijímat adekvátní rozhodnutí.

„Teroristé mohou uspět pouze tehdy, když jim dovolíme, aby změnili charakter západní společnosti tím, že budou mít rozhodující vliv na muslimy, kteří na Západě už žijí nebo se sem masově valí,“ upozornil někdejší ekonomický poradce Obamy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…