Někdo počmáral vepřín v Letech u Písku

27.01.2015 11:25

Na některých částech vepřína v Letech na Písecku někdo namaloval siluety lidí. Podle anonymního autora mají připomínat oběti, které za druhé světové války zahynuly v cikánském táboře. Ubikace stály na místě dnešního vepřína. Kresby na zdi někdo vytvořil v noci na pondělí, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Kamila Ingrišová Čuřínová.

Někdo počmáral vepřín v Letech u Písku
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

Autorem kreseb je prý člověk s přezdívkou Pérák. "Prasečák v Letech je ostudnou připomínkou Osvětimi počesku. Vracím se, abych zjednal nápravu," uvedl Pérák v e-mailu, který rozeslal médiím. Pérák je legendární postava, která za druhé světové války sabotovala některé nacistické akce.

Vepřín v Letech stojí na místech bývalého pracovního tábora. Pomník připomínající oběti cikánského holokaustu se nachází v těsné blízkosti areálu. "Památník nebyl poškozen ani pokreslen. Ale na informačních tabulích se objevily letáky související s tímto útokem," řekla mluvčí. Dodala, že případy vyšetřují jako trestný čin poškození cizí věci.

Původní kárný a pracovní tábor u Let na Písecku přeměnila nacistická protektorátní správa v srpnu 1942 na cikánský. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z nacistických koncentračních táborů se po válce vrátilo asi 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Pietní místo v Letech bylo zpřístupněno v roce 2010.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…