Neklidný Pavel Fischer: Podezřelá firma v Moskvě

05.08.2021 7:11

Česká odnož protikorupční organizace Transparency International se zlobí na Ministerstvo zahraničí ČR za nevypsání zakázek na úklid a ostrahu Českého domu v Moskvě. Zakázku dostala česká firma napojená na ruský státní zbrojní holding Rostec. Neklidný je i nezávislý senátor Pavel Fischer kvůli tomu, že české Ministerstvo zahraničí opět pomáhá českým firmám uchytit se na ruském trhu.

Neklidný Pavel Fischer: Podezřelá firma v Moskvě
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Hledala se také firma, která bude Český dům v Moskvě střežit a uklízet. Podle serveru Aktuálně.cz ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) původně sliboval, že na tyto služby vypíše výběrové řízení, jenže nakonec jednu zakázku rozdělil na dvě a tím dosáhl toho, že klasické výběrové řízení vypisovat nemusel. Ostrahu Českého domu nakonec získala firma Nutmeg Jaroslavy Navrátilové, která zároveň vystupuje za jednu z firem zbrojního ruského státního holdingu Rostec. Rostec vede blízký přítel Vladimira Putina Sergej Chemezov, který je na seznamu lidí sankcionovaných ze strany EU i USA kvůli ruské anexi Krymu..

Česká pobočka protikorupční organizace Transparency International upozorňuje, že Ministerstvo zahraničí mohlo ve věci rozdělení zakázky na dvě jednat v rozporu se zákonem.

„Takový krok odpovídá účelovému dělení zakázek, respektive zadání více zakázek, které ale mají společný průnik časový, místní a věcný. Dělení zakázek může znamenat porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Zjednodušeně řečeno se zadavatel snaží obejít zákon takovým způsobem, aby si mohl sám vybrat, kdo uvedené menší zakázky získá. Současně se touto cestou mohou k zakázce jednodušeji dostat problematické subjekty, které by ve standardní zakázce nemusely uspět,“ uvedl Eibl

Z resortu však zaznívá, že vše proběhlo zcela v souladu s legislativou.

„Firma Nutmeg podala finančně nejvýhodnější nabídky a měla velmi dobré reference. Po konzultaci s Ministerstvem zahraničních věcí s ní Česká centra uzavřela na uvedené období dvě dodavatelské smlouvy. Před uzavřením smlouvy byla firma prověřena bezpečnostními složkami a bylo vydáno kladné stanovisko," uvedla mluvčí Eva Davidová.

Ministervo zahraničí se zároveň snaží pomoci českým firmám uchytit se na ruském trhu, což kritizuje nezávislý senátor Pavel Fischer. Vzhledem k vrbětické kauze mu to přijde nevhodné.

„Program ukazuje na mizerně sestavené priority, nulovou disciplínu a selhání koordinace zahraniční politiky vůči zemi, která se k nám chová nepřátelsky,“ zlobil se Fischer.

Ministr Kulhánek však postup ministerstva na Twitteru hájil. A svaz průmyslu a dopravy i Hospodářská komora ČR ministra podpořily.

„Chápu, že je kampaň, ale když už se nesmyslně začíná napadat podpora pro české exportéry, je třeba se ozvat. Ministerstvo zahraničí se snaží pomáhat českým firmám v pronikání na trhy po celém světě a doufám, že to tak bude i nadále. Dělají to všechny vyspělé státy. Děkuji za vyjádření podpory,“ napsal Kulhánek.

Podpora Ministerstva zahraničí ČR

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…