Několikrát „vypraný“ ruský plyn stále proudí do EU. Známý ekonom odhalil, co ví

27.02.2023 21:41 | Ze sítí

Rusko začalo pumpovat ropu z Kazachstánu přes Polsko do Německa, které bylo v minulosti největším evropským odběratelem ruské ropy, informuje agentura Reuters. Do Německa má také proudit ruský plyn, a sice přes Turecko, ale tak, aby to nikdo nepoznal, uvedl v pořadu Aby bylo jasno známý německý ekonom Hans- Werner Sinn.

Několikrát „vypraný“ ruský plyn stále proudí do EU. Známý ekonom odhalil, co ví
Foto: Repro TV
Popisek: Putin vyhlašuje částečnou mobilizaci

Ruský ropovodní monopol Transněfť v pondělí oznámil, že začal čerpat ropu z Kazachstánu do Německa přes Polsko ropovodem Družba, zatímco dodávky do Polska zastavil, informovaly ruské tiskové agentury.

Přestože Evropská unie 5. prosince zakázala dovoz ropy z Ruska po moři, stále ji odebírá potrubím, aby zajistila dodávky do vnitrozemských států Evropské unie.

Kazachstánský provozovatel ropovodů KazTransOil uvedl, že odeslal do Německa 20 000 tun ropy přes ruský ropovod Družba. Vnitrozemský Kazachstán je při vývozu energetických surovin silně závislý na sousedním Rusku a nepodléhá západním sankcím, uvedla agentura Reuters.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
Tisková agentura TASS citovala firmu Transněfť, podle níž nebyly dokončeny formality pro dodávky ropy do Polska ve druhé polovině února. Polští zákazníci proto byli od dodávek ropy z Ruska odříznuti. „Ropa měla být přečerpána do polských rafinerií ve druhé polovině února. Nebyly však provedeny směrovací příkazy s potvrzeným zdrojem a tranzitní platbou,“ dodala mluvčí Transněftu.

Jeden z nejvlivnějších německých i světových ekonomů promluvil o tom, že do Německa proudí stále i ruský plyn. K České republice má velmi blízký vztah díky své manželce, docentce ekonomie, která se hlásí k českým kořenům, a dokonce se v dospělosti začala učit češtinu. „Polovina plynu, který Německo používalo, pocházela z Ruska a už se nedováží. Přinejmenším přímou cestou.

Pravda je, že stále přichází přes Turecko a další plynovody a je tam několikrát vyprán, aby nikdo nevěděl, že v západní Evropě nakonec spotřebováváme ruský plyn.

Takže potíže teď, během zimy, se zdají o něco méně velké, než si člověk mohl představit před rokem. Nebo když vypukla válka a dodávky plynu byly v květnu 2022 přerušeny. Takže jsme si vedli dobře, zásoby plynu se naplnily a zima byla překvapivě mírná, a problém s nedostatkem plynu se během letošní zimy moc neprojevil.

Z dlouhodobého hlediska je samozřejmě otázka, co bude chemický průmysl dělat, když levný plyn přestane být k dispozici. V posledních měsících byla velká část nahrazena dovozem zkapalněného zemního plynu z Ameriky, ale to je drahý plyn a je to vidět na chemickém průmyslu, který upadá, a zatím není jasné, jak tento problém bude překonán. Pro pracovní sílu v Německu to není dobré, lidé by si rádi udrželi svá pracovní místa, což není jisté,“ uvedl k vývoji německého průmyslu v pořadu Aby bylo jasno Hans- Werner Sinn, poradce německého ministerstva hospodářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…