Nekompromisní Zaorálek: Čeká nás horký podzim, nemá smysl bavit se o kvótách

24.08.2015 22:30

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a poradce Andreje Babiše (ANO) Aleš Michl v pondělních Událostech, komentářích České televize hovořili o uprchlické krizi. Především šéf české diplomacie byl poměrně nekompromisní, když jasně řekl, že debata o přerozdělování uprchlíků nestačí. Nechápe například, proč bychom měli přijímat lidi z Pákistánu. Brusel na tuto situaci nebyl připraven.

Nekompromisní Zaorálek: Čeká nás horký podzim, nemá smysl bavit se o kvótách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Pokud přes makedonskou hranici projde na pět tisíc lidí denně, je jasné, že EU nemůže přijmout všechny. Musíme pomoci lidem ze zemí, kde zuří válka, ale kupříkladu v Pákistánu žádná válka není. „Lidé odtamtud odcházejí jen za lepším životem. Mně to připadá, že někteří lidé zneužívají situace,“ konstatoval hned v úvodu ministr. „Čeká nás horký podzim, protože nemá smysl bavit se o nějakých relokacích. Řešení musí hledat EU jako celek. Máslo na hlavě má více zemí,“ pokračoval ministr.

Brusel podle ministra nebyl připraven na to, co přišlo, takže musíme vše zvládat tzv. za pochodu. Více peněz musí dostat Maďarsko, na což prý Zaorálek upozorňoval už dříve. Pokud nepotáhneme za jeden provaz, hrozí, že si každý stát obnoví hranice a EU ztratí svou velkou přednost. Schengen je bohužel velmi ohrožen, byť zatím všechny zúčastněné státy tvrdí, že věří ve spolupráci a udržení volného pohybu osob v EU.

Nesmíme si prý ale myslet, že Evropa je jediná, kdo řeší migrační krizi. Řeší ji i v USA. „Tam je ta krize dokonce taková, že jeden ze států uvažuje o odtržení,“ prozradil šéf resortu.  

Ekonomický pohled

Některé uprchlíky přesto můžeme přivítat, protože zaměstnavatelé dnes říkají, že mají v některých oborech nedostatek pracovních sil. Podle Zaorálka bychom proto neměli touto pracovní silou pohrdat, musíme uprchlíky jen dobře integrovat.  

Komentář k tématu přidal i ekonom Aleš Michl, podle něhož ekonomické studie ukazují, že migranti ekonomice toho či onoho státu pomáhají. Jen je třeba zamezit zneužívání sociálních dávek, vytváření ghett a tak podobně. Michl ovšem zmínil i možnost, že by uprchlíci EU mohli rozložit. Stačí se podívat na pád Římské říše. Brzy se může stát, že budou na brány Evropy klepat miliony lidí.

„Já nejsem politolog, ale nevěřím tomu, že sem většina lidí jde kvůli sociálním dávkám, oni prchají před válkami, prostě chtějí žít,“ mírnil vzápětí svá varovná slova s dovětkem, že uprchlíci evropské ekonomice mohou skutečně pomoci. Bez nich by starý kontinent vymíral.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…