Nekompromisní šéf rozhlasu: Ti, co pracují špatně a pomalu, odejdou

30.04.2012 11:30

Z Českého rozhlasu bude propuštěno až 20 procent pracovníků. Půjde především o lidi, kteří nestíhají pracovní tempo. Vyplývá to z vyjádření ředitele Českého rozhlasu Petera Duhana, který k tomu ale obratem dodává, že to automaticky neznamená výpověď pro starší redaktory. Podle jeho názoru musí rozhlas zkrátka projít obměnou, a to i obsahovou. Na co se tedy mohou posluchači těšit?

Nekompromisní šéf rozhlasu: Ti, co pracují špatně a pomalu, odejdou
Foto: red
Popisek: Šéf Rozhlasu Peter Duhan a arcibiskup Dominik Duka

Ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan připravuje ve veřejnoprávním médiu zásadní změny. Mezi jiným se hodlá rozloučit až s pětinou zaměstnanců, ale slibuje také zrod nové stanice mluveného slova, nebo kanál pro mladé, kde se budou moci podílet na tvorbě pořadů. Chystané novinky rozkryl v rozhovoru pro server idnes.cz.

Úspora 20 milionů skrze sloučení

„Nemají tu co pohledávat ti, co pracují špatně a nezvládají tempo, které jsme nastavili. Naopak chceme opustit filozofii, že když je někdo v důchodovém věku, tak tady nemá co pohledávat. Od 1. listopadu loňského roku jsme začali měnit strukturu rozhlasu. Jednotlivé procesy, které k propuštění povedou, začínáme startovat. Proces reorganizace by měl být ukončen na konci roku 2013,“ upřesňuje ředitel.

Nový kanál mluveného slova, kde se vůbec nepočítá s hudbou, vznikne spojením Českého rozhlasu 6, Radia Česko a stanice Leonardo. Provoz těchto tří stanic stojí přibližně 90 milionů korun, Duhan si od jejich sloučení slibuje úsporu až 20 milionů korun. Prozatím se počítá s tím, že by vysílala od sedmé hodiny ranní do půlnoci, a to náročnější zpravodajské žánry a publicistiku, dokumenty, velké panelové diskuse.

Na druhé straně je podle ředitele nezbytné přiblížit se mladým posluchačům ve věku 15 až 30 let a toho chce Duhan docílit tím, že připraví kanál, kde se ostatním posluchačům zpřístupní amatérská rozhlasová tvorba, protože technologie postoupila natolik, že není obtížné připravit nějakou vlastní věc, i když člověk není profesionál.

Pozor na Události

Zdá se, že změn bude celá řada a nezbývá než čekat, jak to s nimi nakonec dopadne. Za zmínku stojí, že velkou proměnou nedávno prošly např. i Události České televize, ale mediální odborníci se shodují v tom, že jde především o proměnu grafickou, zatímco obsahová stránka věci se příliš nezměnila. Povede si Český rozhlas lépe? Postupně zaváděné změny budeme moci posuzovat od podzimu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…