Některé funkce zastávali nekompetentní lidé, rozjel se v rádiu Rusnok

04.10.2013 17:47

Premiér v demisi Jiří Rusnok připustil, že Zemanova slova před návštěvou Izraele mohou dočasně poškodit vztahy s arabskými státy. Ve vysílání Českého rozhlasu se pak postavil jak za svého ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka, který spustil menší personální lavinu, i za vyrovnání státu s církvemi. V dlouhodobém horizontu ho označil za dobré. A nakonec došlo i na financování vědy.

Některé funkce zastávali nekompetentní lidé, rozjel se v rádiu Rusnok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Hostem pátečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl premiér v demisi Jiří Rusnok. Na prvním místě odmítl komentovat slova prezidenta Zemana, která podle ČTK pobouřila Palestince. Zeman poznamenal, že by se česká ambasáda měla přesunout z Tel Avivu do Jeruzaléma, kde je tzv. velmi horká půda a ambasády tam nejsou.

Zemanův výrok možná krátkodobě zhorší vzájemné vztahy

„Já jsem ten výrok neslyšel, ale já tento výrok nepřeceňuju, ve vší úctě k panu prezidentovi. Vzhledem k finančním možnostem ministerstva zahraničí nic takového neplánujeme,“ poznamenal Rusnok. Liga arabských států přitom varovala, že její členové přeruší diplomatické styky s každým, kdo svou ambasádu umístí v Jeruzalémě. Rusnok v této souvislosti uznává, že výrok prezidenta může vést k dočasnému zhoršení vztahů s arabskými státy. „My se o tom pobavíme s prezidentem a uvidíme."

Následně ve vysílání došlo na skutečnost, že ministr v demisi Zdeněk Žák odvolal šéfa ŘSD Davida Čermáka a další manažery. Podle Rusnoka měl i ministr v demisi plné právo učinit tento krok. Jsme sice vláda v demisi, ale zároveň jsme povinni zajistit řádný chod úřadů. A není na co čekat,“ uvedl premiér. Po nástupu jeho vlády se prý totiž ukázalo, že některé veřejné funkce byly obsazovány naprosto nekompetentními lidmi. V této souvislosti nevyloučil, že může dojít k dalším změnám v dozorčích radách dalších podniků. „Za naší vlády to vyloučit nelze, bylo by to nezodpovědné,“ poznamenal Rusnok. Na druhé straně ovšem připustil, že jsou na ona odpovědná místa vybíráni lidé v rychlosti bez výběrových řízení, ale zkrátka je nutné, aby příslušné instituce někdo řídil.

Církevní restituce jsou výhodné a vědci musí pracovat efektivněji

Ve vysílání pak jednoznačně vyloučil, že by se jeho vláda zabývala církevními restitucemi. K jejich revizi rozhodně nedojde z popudu této vlády. „To vylučuji. Je to absolutně vyloučeno, řešit to zákonným opatřením,“ zdůraznil Rusnok s tím, že vyrovnání státu s církvemi posvětil Ústavní soud. Navíc jsou podepsány příslušné smlouvy mezi státem a církvemi. „V dlouhém období je přijaté řešení podle mého výhodné a navíc je to spojeno i s mezinárodní smlouvou s Vatiánem. ... Případné rychlé změny v této věci jsou dost nebezpečné."

Rusnok se také znovu vyjádřil k situaci v Akademii věd. Premiér v demisi je přesvědčen, že do vědy a výzkumu dáváme peněz relativně hodně, ale je s nimi třeba hospodařit efektivněji. „Já si za svými výroky stojím a prosím, abych i já mohl svobodně hájit svůj názor." Prohlásil, že výsledky některých dlouhodobých vědeckých projektů jsou nedostatečné. Nemluvě o tom, že vědci disponují padesáti čtyřmi ústavy. Tyto by podle Rusnoka bylo třeba sloučit, aby jich bylo méně. „Ti, kteří mají dlouhodobě podprůměrné výsledky, je třeba vyřadit, aby se ušetřené prostředky dostali k těm, kteří ty výsledky mají."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…