Nemám rád mnohé ruské vlastnosti, rozpovídal se v ČT Zdeněk Svěrák

16.05.2014 19:50

Herec a spisovatel Zdeněk Svěrák dostal potřetí ocenění Český bestseller. Kniha Po strništi bos přibližuje Svěrákovo dětství během druhé světové války, o nynější „svobodě“ se herec rozpovídal v pořadu Interview ČT24.

Nemám rád mnohé ruské vlastnosti, rozpovídal se v ČT Zdeněk Svěrák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

V pořadu vzpomínal hlavně na období před listopadem 1989 a na představu o svobodě, kterou tehdy měl – podle něj byla dost naivní. Po sametové revoluci prý Zdeněk Svěrák chodil po besedách na gymnáziích a říkal studentům, co je čeká – že budou volit ty nejlepší, a když se jim znelíbí, tak je odvolají. „Víte, jak ta společnost bude nádherná, když ti nejlepší a nejchytřejší nám budou vládnout?“ říkal prý například.

Jeho představy ale byly naivní, protože podle svých slov zapomněl, že společnost byla před tím 40 let v marasmu. „A kde se mají vzít ti čistí, kteří by vstoupili do politiky?“ ptal se Svěrák. „Ten, kdo je dobrý ve svém řemesle, lékař nebo inženýr, tak do politiky nejde,“ míní.

Sice na jednu stranu Svěrák připustil, že ne všichni politici jsou takoví, ale „podobně jako za minulého režimu si řekli: Když budu ve svazácké struktuře, tak se poženu nahoru a bude to mnohem jednodušší, než když budu v továrně“.

V pořadu se rozpovídal i o situaci na Ukrajině, protože obsazení Krymu mu prý právě minulost před rokem 1989 silně připomnělo. „Já mám rád ruskou literaturu, ale nemám rád mnohé ruské vlastnosti. A jednou z těch vlastností je, že ruská duše je fascinovaná tím, že je to Rusko mocné. Je jí bližší to, že je mocné, než to, že není svobodné,“ popsal pak herec a spisovatel, ačkoliv připustil, že o politice by především měli mluvit jiní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…