Nemáte rádi Evropskou unii? Tak vás Sobotkova vláda přesvědčí, abyste ji rádi mít začali

05.08.2015 8:56

Převládající negativní názor Čechů na Evropskou unii chce vláda změnit kampaní, která má odstartovat již na podzim. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny, podle nichž si dnes 60 % obyvatel ČR myslí, že bruselská rozhodnutí jdou proti zájmům „obyčejného“ českého člověka.

Nemáte rádi Evropskou unii? Tak vás Sobotkova vláda přesvědčí, abyste ji rádi mít začali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Sobotkova vláda chce proti této skepsi bojovat od podzimu masivní kampaní, která má Čechy naučit, aby EU rozuměli. Série průzkumů, z nichž kabinet ve své strategii vychází, ukazuje, že odpor k Bruselu většinou souvisí s nedostatkem informací. Nejnegativnější vztah k EU prý mají starší lidé. Naopak optimismu přibývá s mírou vzdělání a pocitem životní spokojenosti. Vláda se proto rozhodla, že Čechy začne cíleně informovat, aby chápali, jak EU pracuje a co přináší.

Hlavní úlohu mají sehrát semináře a přednášky, které se budou pořádat ve všech krajích. Je to s ohledem na seniory, kteří mají informací málo a sociální sítě nejsou vhodný prostředek, jak je oslovovat.

Část kampaně bude zaměřená proti „šmejdům“

Jedna část setkání bude vlastně kampaní proti „šmejdům“. Zástupci Úřadu vlády spolu se spotřebitelskými sdruženími budou důchodcům vysvětlovat, jaká mají práva a před čím vším je unijní legislativa chrání.

Mezi klíčovými tématy osvětové kampaně bude také jednotná evropská měna. Nejde prý o to, že by se už mělo ohlásit datum, kdy ČR euro přijme, ale aby se pozvolna odbourala skepse před tím, než tento moment nastane. Průzkumy prý naznačují, že Češi mají tendenci euro odmítat spíš emotivně než na základě racionálních argumentů. V průzkumu prý například 88 % lidí uvedlo, že euro usnadní cestování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…