Němci mají nový zákon o sociálních sítích. Ministr je nadšený, mnozí mluví o konci svobody slova

02.07.2017 17:54

Německý ministr spravedlnosti, sociální demokrat Heiko Maas, prosadil v dolní komoře německého parlamentu zákon, který má u našich západních sousedů zkrotit sociální sítě jako Facebook či Twitter. Kritici zákona však tvrdí, že v Německu teď hrozí nepřípustné omezování svobody slova.

Němci mají nový zákon o sociálních sítích. Ministr je nadšený, mnozí mluví o konci svobody slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Velká koalice CDU-CSU kancléřky Angely Merkelové a sociálních demokratů prosadila v německém spolkovém sněmu zákon z pera sociálnědemokratického ministra spravedlnosti Heiko Maase. Podle tohoto zákona bude muset napříště ze sociálních sítí zmizet jednoznačně ilegální obsah, a to do čtyřiadvaceti hodin od zveřejnění takového obsahu. Pokud bude legálnost obsahu sporná, lhůta na přezkoumání případu a odstranění obsahu se prodlužuje na sedm dní.

Maas tvrdí, že tím končí právní vakuum, které se dosud na internetu vyskytovalo. Deník Neue Zürcher Zeitung, který o přijetí zákona informuje, však tvrdí, že žádné právní vakuum na internetu neexistuje. Už dnes je možné postihovat nenávistné projevy na internetu. Podle těchto zákonů mají být postihováni lidé, kteří se kupříkladu nenávistných projevů dopouštějí, a ne sociální sítě.   

Celý článek v němčině naleznete zde.

Zákon, který prosadil německý sociální demokrat, tak nakonec může vést především k potlačování svobody slova. Schválená legislativa je totiž formulována relativně volně a zákon bude možné zneužít. Většina odborníků, která se k zákonu vyjadřovala, schválenou předlohu odmítla. Možná i proto, že podle Evropské komise dosáhly společnosti Facebook či Google pokroku v eliminaci obsahu, který není v souladu se zákonem. Němečtí politici ale zřejmě chtějí, aby byli lidé od Facebooku ještě důslednější. Otázka je, zda už se Německo nedostává v této věci na hranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…