Němci nepracují! Překvapivé zjištění ministra financí, jde o dávky

11.09.2023 12:54 | Monitoring

Německý ministr financí chce, aby v zemi pracovalo více lidí. „Máme příliš mnoho lidí, kteří by mohli pracovat, ale nepracují,“ říká předseda FDP Christian Lindner. Vyzval k přehodnocení finanční politiky a varoval před neudržitelným rozšiřováním sociálních dávek.

Němci nepracují! Překvapivé zjištění ministra financí, jde o dávky
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Christian Lindner, německý ministr financí

„Republika si nemůže dovolit, aby v dlouhodobém horizontu došlo ke změně mentality, pokud jde o sociální výdaje,“ varoval spolkový ministr financí a předseda německé Svobodné demokratické strany (FDP) Christian Lindner v rozhovoru pro německý deník Welt.

Ministr financí vyjádřil i své znepokojení nad rostoucími výdaji na sociální dávky ve spolkovém rozpočtu. Vyzval proto k rychlému přehodnocení současné finanční politiky Německa – i neustálé rozšiřování sociálních dávek je dle něj neudržitelné a neúčelné. „Máme příliš mnoho lidí, kteří by mohli pracovat, ale nepracují,“ dodal Lindner a upozornil tak na zvyšující se počet příjemců dávek navzdory prosperující ekonomice.

Německo by se podle Lindnera nemělo zaměřit pouze na škrty, ale na inteligenci samotného systému. „Nejde o snížení dávek, ale o to, aby byly rozumnější,“ řekl Lindner s tím, že je třeba se spíše zaměřit na opětované začlenění lidí na trh práce a snížit tak tím jejich závislost na sociálních dávkách.

Míra nezaměstnanosti v Německu se v roce 2023 v průměru pohybovala okolo 5,7 %. V srpnu 2023 činila míra nezaměstnanosti 5,8 %, čímž se počet registrovaných nezaměstnaných zvýšil oproti červenci měsíci o 78 635 osob. Oproti srpnu 2022 je to více o 148 483 osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hrůza,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMilan J , 11.09.2023 13:12:58
co si počnou inženýři se třemi manželkami a devíti dětmi?

|  8 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…