Němci staví „ruský“ Mariupol. Sankce to prý neporušuje

04.04.2024 18:02 | Monitoring

Na opětovné výstavbě zničeného ukrajinského města Mariupol, které nyní leží v ruské sféře vlivu, se podle zjištění podílejí německé firmy, které tím porušují sankce přijaté Evropskou unií. V Mariupolu operuje zejména německá stavební společnost Knauf, která v Rusku nadále zaměstnává na čtyři tisíce lidí. „Společnost vyrábí v Rusku výhradně pro ruský trh,“ brání se společnost. Podle odborníků na sankční právo je ale takový argument irelevantní, někteří spolkoví politici už požadují vyvodit pro dotčené firmy důsledky.

Němci staví „ruský“ Mariupol. Sankce to prý neporušuje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Obnova Mariupolu

Německá veřejnoprávní televize ARD informuje o zapojení německých společností do rekonstrukce Mariupolu. Ten byl v prvním roce války zcela zničen ruskou armádou, ostřelováním a následnými boji bylo zničeno na 95 % všech budov ve městě včetně nemocnic nebo divadla. Desetitisíce civilistů byly zabity a vysídleny a po dobytí města se stala rekonstrukce pro ruské obyvatelstvo ústředním motivem ruské propagandy.

Na probíhající rekonstrukci se byl dokonce podívat i sám Vladimir Putin. „Obnovíme byty, školy, nemocnice, divadla a muzea,“ řekl Putin v Mariupolu. Reportéři německého politického pořadu Monitor zjistili, že na této rekonstrukci ve jménu Ruska se podílejí i německé firmy, zejména firma Knauf.

V obchodních zprávách, na webových stránkách firem, na fotografiích a videích – všude se objevují důkazy a svědectví o tom, že důležitou roli při rekonstrukci Mariupolu hrají i německé firmy. Jsou zde těžké stroje nebo okna s logy několika německých výrobců. A znovu a znovu na pytlích se sádrou: název Knauf.

Německá rodinná firma je světovou jedničkou ve výrobě sádry. Také proto, že v Rusku již dlouho významně podniká. Patriarcha společnosti Nikolaus Knauf byl více než dvě desetiletí ruským honorárním konzulem, na fotografiích se usmívá vedle prezidenta Putina. Tuto funkci si udržel i po anexi Krymu a ještě v roce 2018 označil následné sankce proti Rusku za „strašné“. Knauf v Rusku stále zaměstnává 4 000 lidí a generuje tam miliardy.

V obecném prohlášení o svém ruském podnikání Knauf píše, že společnost odsuzuje ruskou agresivní válku proti Ukrajině a dodržuje všechny sankce EU proti Rusku. Společnost prý v rámci dceřiné firmy „vyrábí v Rusku výhradně pro ruský trh“, a nemá tak nic společného s německou mateřskou společností.

Odborník na sankční právo Viktor Winkler s tím ale nesouhlasí. „Představa, že pokud působím v Rusku pouze s dceřinou společností, pouze pro ruské území, že je to pro sankce takříkajíc irelevantní, je naprostý mýtus a nemůže být dále od reality,“ tvrdí Winkler.

I když se na stavební materiály obecně nevztahují sankční pravidla EU, společnosti musejí být schopny „účinně vyloučit, že mezi tím, co dodávají, neexistuje jakákoliv vojenská souvislost. Nemusí se nutně jednat o válečný akt v užším slova smyslu. Stačí také, aby z toho, co dělají, měla nepřímý prospěch armáda, vojenské akce Ruska,“ říká expert.

Tento „vojenský vztah“ je zřejmý například na veřejné zakázce firmy Knauf, která jménem ruského ministerstva obrany realizovala projekt obytné budovy v Mariupolu.

Roderich Kiesewetter, poslanec Spolkového sněmu za CDU a předseda zahraničního výboru Spolkového sněmu, odsuzuje zapojení německých firem do stavebních prací v Mariupolu. „Slouží válce, která porušuje mezinárodní právo. U společnosti Knauf je to zcela zřejmé, protože ve skutečnosti upevňují ruskou moc na okupovaných územích včetně Mariupolu,“ má jasno Kiesewetter.

Knauf však není ojedinělým případem. Na snímcích a videích, které reportéři analyzovali, lze vidět betonové bloky s nápisem německé společnosti WKB Systems GmbH. Hlavním akcionářem společnosti je ruský oligarcha Viktor Konstantinovič Budarin. Budarin využíval svou německou společnost jako dodavatele pro stavební průmysl v Putinově Rusku. Celní údaje ukazují, že WKB Systems GmbH po několik let dodávala veškerou technologii a vybavení pro továrny na výrobu těchto pórobetonových tvárnic jedné z Budarinových ruských společností.

V posledních letech již byla sankcionována řada ruských oligarchů. Budarin mezi nimi není. Odborník na sankční právo Winkler říká: „Mírně řečeno, výběr EU, který oligarcha bude sankcionován a který ne, nelze přiřadit k nějakému standardizovanému plánu.“

Zejména mnoho stavebních společností sankce nedostalo, říká Winkler. I když to jistě přichází v úvahu – i v případě Budarina: „Z právního hlediska existuje velmi dobrý důvod k sankcionování této osoby, totiž že tato osoba s největší pravděpodobností dělá mnoho pro posílení ruské ekonomiky,“ dodal Winkler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…