Němcová bude česká Čaputová? Zvážím to, říká politička ODS

02.04.2019 8:04

Slovensko se od soboty pyšní prezidentkou Zuzanou Čaputovou, první ženou, jež usedla v zemi pod Tatrami do tak vysoké funkce. Česko zatím nikdy prezidentku nemělo, ani premiérku. „Ta doba se blíží,“ míní však poslankyně ODS Miroslava Němcová, která měla v roce 2013 velmi blízko k funkci premiérky. Dvakrát také odmítla kandidaturu na Hrad, do třetice to zváží. Píše o tom server iDnes.cz.

Němcová bude česká Čaputová? Zvážím to, říká politička ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předání květin poslankyni Miroslavě Němcové jako výraz díků za její odvahu a postoj k inauguračnímu projevu prezidenta

Němcová v současné době nad tím, zda by mohla kandidovat v nadcházejících prezidentských volbách, přemýšlí. „Nevím, v jaké budu pozici a v jaké zdravotní a rodinné situaci. Nemohu teď říkat ano, ani ne. Není to ale úplně vyloučeno,“ poznamenala Němcová, jež se domnívá, že ženy na tom v české politice špatně nejsou. 

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí

Původní text ZDE

Obdobně se Němcová vyjadřovala i minulý měsíc v rozhovoru pro Prostor X. Nevyloučila, že by někdy mohla kandidovat na prezidentku, ale zatím se k tématu nechce vyjadřovat, protože se zbývajícími čtyřmi roky funkčního období prezidenta Zemana je na to ještě brzo. Od těchto zbývajících 4 let očekává, že budou stejné jako tento první rok, jenom s ještě větší bezohledností. Zeman prý bude mluvit a jednat ve prospěch té „své poloviny“ národa, ačkoliv tím porušuje přísahu, kterou jako prezident složil.

Psali jsme ZDE

Radost z Čaputové má i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Podle jejích slov totiž ženám patří budoucnost. „Slovenská politika se mi zdá ještě více maskulinní než česká a výsledek prezidentské volby na Slovensku pro mě byl příjemným překvapením,“ podotkla Maláčová.

„Na Slovensku vykrystalizovala situace tak, že lidé mají dost současné politiky. Vliv měl kvalitní výkon funkce v podání Andreje Kisky. Druhá věc je situace, která na Slovensku nastala po smrti těch dvou mladých lidí, novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, kdy už byla jasná provázanost s politickou garniturou, především vládnoucí stranou SMER,“ zmínila pro server iDnes.cz neúspěšná prezidentská kandidátka v první přímé volbě v Česku Zuzana Roithová, jež je přesvědčena, že i v Česku je dostatek kvalitních žen, které by tuto roli zvládly. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…