Němcová chtěla ve sněmovně řešit zahraniční politiku Zemana a vlády, ale narazila

02.12.2014 16:40

Sněmovna odmítla hlasy ČSSD a ANO snahu ODS, aby poslanci řešili nesoulad mezi zahraniční politikou vlády a prezidenta Miloše Zemana kvůli jeho výrokům ve vztahu k Rusku a Ukrajině. Dolní komora o tom dnes rozhodla v rámci úprav programu své schůze. Na návrh TOP 09 naopak souhlasila s tím, že jí mají členové vlády na této schůzi poskytnout informace k případu českých dětí v Norsku.

Němcová chtěla ve sněmovně řešit zahraniční politiku Zemana a vlády, ale narazila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Debatu o zahraniční politice požadovala bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Poukazovala na Zemanovo zářijové zpochybňování přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině, patřičnosti sankcí EU vůči Rusku za jeho anexi Krymu a také na prezidentovu výzvu k finlandizaci zahraniční politiky Ukrajiny.

Němcová pochybuje o tvrzení Pražského hradu

Němcová zapochybovala o pravdivosti tvrzení Hradu, že zahraniční politika prezidenta je s vládou pravidelně konzultována. Poukazovala na to, že premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) se s prezidentovými výroky neztotožnili.

Poslanci naopak vyhověli opětovné snaze poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové, aby získali od premiéra informace o přístupu ke kauze dvou českých chlapců, kteří byli norskými úřady odebrány jejich matce a nyní jim hrozí v Norsku adopce. Poslankyně ODS Jana Černochová doporučovala, aby matce, která se neúspěšně snažila rozhodnutí norských úřadů změnit, byla poskytnuta diplomatická ochrana a aby se z kauzy stal mezistátní spor.

Děti byly v Norsku rodičům odebrány v roce 2012, i když se provinění otce neprokázalo

Norské úřady odebraly českému páru syny v květnu 2011 po udání z mateřské školy, že jsou děti pohlavně zneužívány. Policie vyšetřovala otce chlapců a později i matku, vyšetřování ale zastavila a obvinění nepadlo. V únoru 2012 úřady rodiče zbavily práva na péči. Děti se dostaly k pěstounům, každé žije v jiné rodině. Matka může syny vidět dvakrát ročně po dvou hodinách.

Poslanci program prosincové schůze spíše zužovali. ODS stáhla obnovení daňové slevy pro pracující a podnikající důchodce, což už zákonodárci schválili v balíku vládních daňových změn. Stejně postupovala opoziční strana u normy, kterou navrhla další roční odklad převodu hrazení sociálních služeb ze státu na kraje. Zákonodárci by ji nestihli do konce roku schválit, navíc už stanovili pravidla pro změnu financování těchto služeb.

Sněmovna se nebude zabývat ani pražským návrhem na regulaci prostituce. Nová pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) návrh stáhla s odůvodněním, že se zastupitelstvo hlavního města, které normu předložilo, po komunálních volbách změnilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…