Němcová vzpomínala, jak jí lidé nadávali. A šťouchla do mocného Hrdličky

10.10.2013 10:16

Velký rozhovor poskytla magazínu Reflex místopředsedkyně ODS a kandidátka této strany na premiérku Miroslava Němcová. Poslední měsíce jsou podle ní pro její stranu neobyčejně těžké a strana hraje o to, zda ještě vůbec může mít nějakou politickou budoucnost.

Němcová vzpomínala, jak jí lidé nadávali. A šťouchla do mocného Hrdličky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jako poslední dorazila místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Současné měsíce podle ní nejsou pro ODS dobré. Od červnového pádu vlády má prý navíc pocit, že se situace zhoršuje. „Policisté a státní zástupci se chovali neuvěřitelně, dokonce bych řekla, že zločinně,“ uvedla. Vtrhnutí policistů uprostřed noci do sídla vlády by podle ní bylo jinde nemožné, protože žádný stát si nemůže dovolit zůstat ve stavu ochromení.

Svou ostrou reakci proti zásahu prý dodnes považuje za správnou. Obzvlášť proto, že se nakonec ukázalo, že pro tak významné ohrožení stability státu byly velmi chatrné důvody. Policejní tvrzení o zásahu proti velkým podnikatelským kmotrům se prý postupem času vůbec nepotvrdila a je otázkou, zda byla vůbec myšlena vážně.

Němcová uznává, že v současnosti prožívá svou nejtěžší dobu v politice, ale něco podobného prý zažívala už když kandidovala v roce 1998. „Tehdy jsme chodili například v Brně po ulicích a někteří lidé nám strašně nadávali,“ vzpomíná. Proto nyní nehodlá situaci vzdávat. „V těžké době se z boje neutíká,“ poučila redaktora Reflexu.

Hochům chyběla odvaha...

Nejvíce ze  všeho se prý obává udržení současného demokratického systému, protože hrozí velký nástup protisystémových stran. „Některé z nich jsou vyfutrované penězi, které se ve stranické politice dosud neobjevovaly. Miliardáři do volební kampaně cpou řádově větší částky, než ostatní subjekty,“ upozorňuje.

Pak se vrátila k údajnému vychloubání vlivného zákulisního ódéesáka Tomáše Hrdličky, že dokáže pro Rusnokovu vládu navzdory odmítavému stanovisku vedení zajistit osm až deset poslanců ODS. „Hochům zřejmě chyběla odvaha,“ uvedla k tomu Němcová. „Zrada je zrada, marná sláva,“ dodala. Ona sama prý takové nápady jednoznačně odmítala, protože nechtěla, aby ODS byla tichým společníkem vládnoucí levice.

Rovněž odmítá úvahy, že by ODS měla v letošních volbách utrpět co největší fiasko, aby se mohla očistit a restartovat. „Cokoliv pod deset procent znamená, že budoucí restart ODS je spíš ve hvězdách,“ říká k tomu. „Úvaha, že čím hlouběji padneme, tím výš potom vyskočíme, je nemocná od samého začátku,“ myslí si místopředsedkyně ODS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…