Němcům se švejkování líbí. „Karel to vzal a opravil. Němec by stál...“ Novinář popsal úsměvné rozdíly

13.11.2021 22:22

Mají nás Němci rádi? Co si o nás myslí i ve srovnání s Polskem a s Maďarskem? „Česká republika je malá země. A co je malé, to je pěkné,“ řekl rozverně novinář, který jako svůj první domov označil Německo, pak až Českou republiku. „Z německého pohledu jsou potížisté Maďaři a Poláci, my jsme tak trochu ve stínu, česká politika je pragmatická, ta se s Německem do rozepře neodhodlá,“ řekl.

Němcům se švejkování líbí. „Karel to vzal a opravil. Němec by stál...“ Novinář popsal úsměvné rozdíly
Foto: Redakce
Popisek: Pivo

Do streamovacího kanálu StandaShow přišel mluvit o vztazích Čechů a Němců Pavel Polák, redaktor Deníku N a bývalý zpravodaj Českého rozhlasu, který dlouhodobě žije v Berlíně. Češi podle Poláka vědí, že jsou na Německu ekonomicky závislí a že rozepře by měly své důsledky. A to ne ve formě šarvátek na hranicích, ale právě v ekonomické otázce. „Ekonomická provázanost je velká a je dobré mít s Německem dobré vztahy,“ poukázal na praktickou část našich sousedských vztahů Pavel Polák. Na Německo podle něj můžeme poštěkávat, ale rozlít si to s nimi nechceme.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí

Polák poukázal i na zajímavý fenomén takzvaných sudetských Němců. Ti nostalgicky vzpomínají na krajinu, kde prožil jejich dědeček své dětství a projevují tak zájem o své rodinné kořeny. „Když se bavíte s Němci, kteří vyrostli v západním Německu a kteří nemají přes své rodiny vazby k České republice, tak oni o východní Evropu – a pro ně je to východní Evropa, žádná střední Evropa – tak pro ně je zájem o tu východní Evropu mizivý.“

A tak v Německu je podle Poláka početná skupina lidí, kteří se o Českou republiku zajímají. Ale ne v tom ohledu, že by u nás chtěli uplatňovat majetkové nároky. „To je zájem jiného charakteru, spíš je to země, kde má moje rodina kořeny a já bych se o tom chtěl něco dozvědět,“ popsal Polák vztah potomků příhraničních Němců k naší domovině. Pro ty, kteří období odsunu z území tehdejšího Československa zažili, je to hořká zkušenost i vzpomínka, míní Polák, ale pro další generace už to má jiný význam. Podle Poláka nás taková zkušenost paradoxně spojuje.

Mizí tak nevraživost a vzájemné křivdy s odcházející generací, která období druhé světové války i Protektorátu Čechy a Morava zažila. Nová generace Němců, ale i Čechů, už nehledá křivdy, ale porozumění, přátelství a vzájemné vztahy. „Česká společnost si až teď s odstupem dvaceti let uvědomuje, že potýkání se se sudetskými Němci není jen kolem druhé světové války, třicátých a dvacátých let a vzniku první republiky, ale že to soužití sahá až do hlubokého středověku, kdy to bylo přirozené a rozepře tu nebyly. Ty přišly až s nacionalismem. Tam je kořen všech těch rozbrojů, a to teď překonáváme,“ myslí si Polák.

Němcům se líbí české švejkování, se zájmem a sympatiemi ho sledují, protože sami takoví být neumí. Že bereme věci s nadhledem, z ničeho si moc hlavu neděláme, že se to u nás tak nějak ušmoulí, že nic není připravené, ale nějak to zimprovizujeme, odhalil Polák své poznatky o vztazích Němců k Čechům.

A dal příklad jednoho podnikatele z Německa, který zaměstnával mezi svými šesti zaměstnanci dva Čechy. „On říkal – to se prostě nedá srovnat. Když se tady rozbije rozbrušovačka, tak německý zaměstnanec řekne – nemůžu pracovat, je to rozbitý – dokud se o to nepostarám, tak práce stojí. Kdežto Karel, ten si rozbrušovačku vzal, improvizovaně ji opravil a pracovalo se dál. On si říkal, že tohle by Němce nikdy nenapadlo, taková improvizace.“

Stejnou zkušenost prý udělal i kardiochirurg a profesor Kostelka v Lipsku. Ten podle Poláka říkal, že kardiochirurgie se dá naučit podle učebnic, krok za krokem, jsou tam přesně postupy, podrobné postupy. Ale při operaci se prostě někdy přijde k situaci, kdy chirurg musí improvizovat, hledat cesty. A tady němečtí chirurgové bezradně stojí, kdežto český chirurg začne hledat.

„Nesetkal jsem se s žádnou záští. O Češích se nemluví pohrdlivě nebo spatra,“ řekl Polák. Němci si uvědomují i naši roli ve vlastním státu. „Kdyby během pandemie odešli všichni čeští lékaři a sestřičky z německých nemocnic a ordinací, celé zdravotnictví v Sasku by se zhroutilo,“ připomněl Polák. V Česku se volalo po tom, aby se čeští lékaři a sestřičky během krize do země vrátili, ale Němci věděli, že by v jejich zemi nastala doslova hororová situace, saský zdravotní systém by přestal fungovat.

Ale jsou i další segmenty. Ty by se odchodem českých zaměstnanců zhroutily nebo zastavovaly. „Jak jsem mluvil o tom, že česká ekonomika je závislá na té německé, tak kdybychom se podívali do toho česko-německého pohraničí, tak tam je to naopak, ta německá příhraniční ekonomika je závislá na českých pracovnících.“

A co Němci a české pivo? To je podle Poláka opředené v Německu aurou něčeho výjimečného. Berlínské hospodě prý stačí inzerovat, že ten den se točí české pivo, a zájem je strhující. A je jedno jaké české pivo, jde o tu auru českého piva. České pivo je prý v Německu přímo pověstmi opředený produkt. „Ale co je zajímavé a patří do kontextu střední Evropy, české pivo zanesli do Čech duchovní z Německa. I to pověstné české ‚plzeňské‘ pivo se dostalo do Plzně s bavorským sládkem. Vždycky se na to musíme koukat, že je to společné dědictví.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: šch

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…