Německo: Izrael nesmí být zničen

27.11.2023 8:08

Čtyřletá Američanka Abigail prožila v zajetí Hamásu víc než 50 dní. 7. října palestinští vrazi usmrtili její rodiče a ji samotnou odtáhli do Gazy. Po více než 50 dnech se teď dívenka dostal na svobodu. Prezident USA Joe Biden prozradil, že dívenka vydržela nemyslitelné věci. Benjamin Netanjahu zopakoval, že Izraelci po uplynutí příměří naplní své cíle. „Teroristické organizaci Hamás nesmí být nikdy dovoleno dosáhnout svého deklarovaného cíle, totiž zničení Izraele,“ zaznělo poté z Německa.

Německo: Izrael nesmí být zničen
Foto: Repro Twitter
Popisek: Nemocnice v Gaze po izraelském náletu

Čtyřletí kluci a holčičky ve střední Evropě začínají zpytovat svědomí, jestli náhodou moc nezlobili, když za pár dní může před jejich dveře dorazit hrozivě vypadající čert s pytlem. Americká holčička ve svých čtyřech letech mohla zjistit, že čerti, pokud na ně věří, možná skutečně existují, kdy viděla teroristy z Hamásu rozsévající kolem sebe 7. října smrt. Malá holčička měla štěstí a nepotkala ji smrt. Teroristé ji vzali do zajetí. A z něj se po více než 50 dnech teď dostala na svobodu. O propuštění čtyřleté americké holčičky informovala řada médií včetně agentury Reuters.

Americký prezident Joe Biden prozradil že čtyřletá Abigail viděla, jak vrazi z Hamásu zabili oba její rodiče. „To, co vydržela, je nemyslitelné,“ řekl Biden na tiskové konferenci v USA.

Čtyřdenní příměří je prvním zastavením bojů za sedm týdnů od doby, kdy Hamás zabil 1200 lidí a vzal asi 240 rukojmích.

Izraelci na druhé straně ve třetí den příměří ze čtyř propustili ze svých věznic další vězně.

S americkým prezidentem Bidenem hovořil také izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který prý současnému pánu Bílého domu prozradil, že by třeba i uvítal prodloužení příměří, pokud by to znamenalo, že každý den příměří bude propuštěno alespoň deset rukojmích. Současně však Bidenovi jasně sdělil, že „se vrátíme s plnou silou, abychom dosáhli našich cílů: Odstranění Hamásu, zajištění toho, že se Gaza vrátí k tomu, co byla; a samozřejmě propuštění všech našich rukojmí“.

Katar, Egypt a Spojené státy podle Reuters naléhají na prodloužení příměří i po pondělí, ale není jasné, zda se tak stane. Server listu Jerusalem Post upozornil, že Hamás formálně požádal izraelskou stranu o prodloužení příměří. Ze strany palestinského hnutí však také zaznělo, že očekává propuštění dalších Palestinců z izraelských věznic.

Jordánský ministr zahraničí Ayman Safadi přišel podle agentury s výzvou určenou evropským státům. Vyzval je, aby se zasazovali o tom, aby se dočasné čtyřdenní příměří proměnilo v příměří trvalé.

Safadi poznamenal, že zatímco arabské národy požadovaly ukončení toho, co nazval izraelskou „agresí“ v Gaze, většina evropských národů nezašla tak daleko a místo toho volala po „humanitární pauze“.

„Co tato válka docílí jiného než zabíjení lidí, ničení jejich živobytí a opětovné vytváření prostředí nenávisti a dehumanizace, které bude definovat generace a bude nám trvat velmi, velmi dlouho, než se dostaneme k budoucnosti, kterou chceme,“ naznačil. Na jeho slova upozornila agentura AP a převzal ji i server izraelského listu Haaretz.

Z německé strany však jordánský ministr slyšel především slova o neochvějné podpoře Izraele. Vyslovil je prezident Frank-Walter Steinmeier v neděli na společné tiskové konferenci s izraelským prezidentem Isaacem Herzogem v Jeruzalémě.

„Jsme solidární s Izraelem,“ řekl Steinmeier. „Není to jen s Izraelem jako obětí teroru. Naše solidarita je také s Izraelem, který se brání, který bojuje proti existenční hrozbě. … Teroristické organizaci Hamás nesmí být nikdy dovoleno dosáhnout svého deklarovaného cíle, totiž zničení Izraele,“ pokračoval.

Na slova německého prezidenta upozornila agentura DPA a vyjádření převzal i server listu Haaretz.

Jedním, dechem však dodal, že je zároveň třeba chránit civilisty v Gaze a naplnit jejich základní životní potřeby.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …