Německo: Náklady na vytápění vzrostly až o 30 procent

13.04.2024 15:50

Blíží se polovina dubna a nejen v Česku se střídá počasí vpravdě aprílové. Jednou po ránu téměř mrzne, podruhé si lidé odpoledne užívají letních teplot kolem 26 stupňů. Topná sezona pomalu, ale jistě končí. U našich sousedů v Německu si lidé v roce 2023 za topení notně připlatili. Náklady na vytápění vzrostly až o 30 %. A pozor. V Německu rostou výdaje i na další dávky, nejen na podporu vytápění. Ale ekonomicky se prý v Německu blýská na lepší časy.

Německo: Náklady na vytápění vzrostly až o 30 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euroměna, ilustrační foto

Server nejčtenějšího německého deníku Bild upozornil, že náklady na vytápění u celé řady německých domácností vzrostly až o 30 %, tedy takřka o jednu třetinu.

„Výdaje úřadů práce na vytápění pro příjemce podpory loni vzrostly na téměř tři miliardy eur kvůli energetické krizi způsobené válkou na Ukrajině. Podle údajů Federálního úřadu práce byly o 30 % vyšší než v roce 2022 (2,3 miliardy eur). Ve srovnání s rokem 2021, posledním rokem před invazí Ruska na Ukrajinu, se výdaje dávek na vytápění zvýšily o 38 %. Úřady práce loni vyplácely každému občanovi na dávku v průměru 92,53 eura měsíčně na nákladech na vytápění, v roce 2022 to bylo 68,16 eura a v roce 2021 jen 67,25 eura,“ upozornil Bild.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45993 lidí
A pozor. V Německu rostou výdaje i na další dávky, nejen na podporu vytápění.

Občanský příspěvek, sociální dávka pro svobodné dospělé, se v lednu 2023 zvýšil o 53 eur na 502 eur měsíčně. Začátkem roku 2024 opět vzrostl o 61 na 563 eur měsíčně.

Šéf opoziční CDU Friedrich Merz má za to, že to je až příliš. Ministr financí za koaliční liberály z FDP Christian Lindner to prý vidí podobně. Informuje o tom server Wirtschafts Woche. Valorizace příspěvku probíhá automaticky, tedy bez jakéhokoli vlivu ministra financí.

Výzkumníci z Institutu pro práci a kvalifikaci na Univerzitě Duisburg-Essen (IAQ) nyní považují úpravu standardních požadavků za přiměřenou. Svůj závěr podpořili několika čísly.

Upozornili, že od roku 2005 do roku 2023 mzdy narostly o 59 %, spotřebitelské ceny narostly o 43 % a sociální dávky o 46 %. Proto bylo pode ekonomů namístě je takto výrazně navýšit.

Server magazínu Die Zeit dává naději, že hospodářský pokles v Německu se konečně blíží ke konci a blýská se na lepší časy.

Spolková vláda prý vidí po měsících stagnace zlepšení německé ekonomiky. „Poslední ekonomické ukazatele ukazují na obrat trendu,“ uvádí měsíční zpráva spolkového ministerstva hospodářství. Signalizují „postupnou ekonomickou stabilizaci“. „Průmyslová výroba – zejména v energeticky náročných oblastech – se od začátku roku znatelně zotavila,“ uvedlo ministerstvo. „A stavební produkce od začátku roku prudce vzrostla.“

Nálada spotřebitelů i situace ve firmách se prý zlepšuje, ale sektor maloobchodu prý nemůže nadále čekat žádné zázraky. Lidé by prý měli mít na paměti, že sice vzrostla zaměstnanost, ale objem objednávek firem a podniků nijak významně nenarostl. Situace tedy zůstává nejistá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…