Německo a Francie, vláda EU. Nejtvrdší zpráva o jednání v Bruselu

22.07.2020 10:08

Ačkoliv se všichni účastníci čtyřdenního summitu EU snažili předstírat, že šlo hlavně o peníze a jejich přerozdělení, podle bývalého českého europoslance Ivo Strejčka bude mít toto sezení především fatální důsledky politické. EU pod hesly záchrany Evropy po pandemii opět výrazně posílila svou moc.

Německo a Francie, vláda EU. Nejtvrdší zpráva o jednání v Bruselu
Foto: Repro Twitter
Popisek: Andrej Babiš odpočívá po sumitu EU

Účastníci jednání se nejvíce chlubili, kolik se jim podařilo „utrhnout“ z rozpočtu na další období. Zejména český premiér Babiš v tom podle Strejčka, poradce exprezidenta Václava Klause, mimořádně vynikal. Tímto vychloubáním bylo podle komentáře bývalého europoslance pro MF DNES dokonale zamaskováno, že ve skutečnosti došlo k dalšímu předělu v dějinách evropské integrace, nejdůležitějšímu od přijetí Lisabonské smlouvy.

Anketa

Líbí se vám finální podoba ,,záchranného plánu" EU za 750 miliard euro?

4%
96%
hlasovalo: 9204 lidí

Až doposud nebylo možné, a bylo to i v evropských smlouvách, aby Evropská unie sekala své vlastní dluhy a dokonce nutila členské země, aby za ní ručily. To už od pondělního rána neplatí. A podle Strejčka je neuvěřitelné, jak lehce a bez reptání to premiéři tandemu Merkelová-Macron schválili.

Dohoda z tohoto víkendu bude mít několik zásadních politických důsledků. Především se Evropská komise zase více přiblížila svému snu být „evropskou vládou“. Jestliže rozhoduje o evropskému dluhu, získává další velmi široký politický prostor k tlaku na členské státy.

Zároveň se posílí dominance Německa a Francie, kterým nemá kdo konkurovat. A pokud se o to pokouší, dopadne stejně jako nizozemský premiér Rutte o víkendu. S tím bude spojeno další ořezávání práva veta pro členské státy a přesouvání dalších a dalších oblastí do hlasování „kvalifikovanou většinou“, kterou má ústřední tandem pod palcem. Probíhat bude podle Strejčka pod heslem „pokrok vpřed nesmí být blokován jednotlivci“, které už zaznívalo i o víkendu.

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22632 lidí

Posíleny budou tzv. „vlastní zdroje evropského rozpočtu“, což je krásná bruselská formulace pro to, že EU bude Evropanům tahat ještě více peněz z kapes přímo. První krok již slavnostně ohlásila šéfkomisařka von Leyenová, když oznámila, že se výrazně zdraží emisní povolenky, aby se více potrestal nákup levných zahraničních výrobků škodlivých pro klima.

Že se současně posiluje vědomí, že není třeba šetřit a hospodárnost je jako ctnost nahrazována jakýmisi „evropskými hodnotami“, to už je v kontextu všeho ostatního to nejmenší.

Že v Bruselu tento víkend nešlo o peníze, jak vykládá Andrej Babiš, ale hlavně o politiku, na tom se shodli zastánci i odpůrci EU.

Nejjednodušeji ze všech to jako tradičně vyjádřil šéf Pulse of Europe, někdejší pražský majdanista Tomasz Peszynski: „EU hateři opět utřeli. Jo baby. Opět prorokovali rozpad EU a EU ještě posílila. Jo, jo, jo“.

Tomasz Peszynski jásá

Jiní sofistikovaněji psali, že společné dluhy posílí evropskou vzájemnost, což je důležitá rána pro všechny politiky, kterým překáží demokracie. Takto zaperlil například poslanec STAN Jan Farský. Europoslanec Jan Zahradil se mu za to vysmál, že používá obraty jako z Rudého práva.

Ale rovněž Miroslav Kalousek si nemohl zadlužení, a tím větší provázanost členských států s EU, více vynachválit, přitom jen pár dní předtím stejně vehementně kritizoval zadlužování Babišovy vlády. Kompilace jeho dvou protichůdných příspěvků se stala hitem internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…