Německo a Rusko si navzájem vyhostily diplomaty, uvádí Moskva

22.04.2023 19:59

Přes dvacet německých diplomatů vyhostí Ruská federace. A to poté, co Berlín označil za nežádoucí osoby obdobný počet ruských diplomatických pracovníků. Uvedla to dnes agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčí ruské diplomacie Mariju Zacharovovou. Německé ministerstvo zahraničí informaci o vyhoštění Rusů nepotvrdilo, podle Reuters ale uvedlo, že je s Moskvou už několik týdnů kvůli personálnímu obsazení zahraničních zastoupení v zemi v kontaktu.

Německo a Rusko si navzájem vyhostily diplomaty, uvádí Moskva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

„Německé úřady přijaly rozhodnutí o dalším hromadném vyhoštění zaměstnanců ruských diplomatických misí v Německu. Důrazně odsuzujeme tyto kroky Berlína, který nadále vzdorně ničí celou řadu rusko-německých vztahů,“ citovala agentura TASS ruské ministerstvo zahraničí. 

Německé ministerstvo zahraničí podle agentury DPA zprávu o vyhoštění ruských diplomatů z Německa nepotvrdilo ani nevyvrátilo. Bez dalších podrobností uvedlo, že vzali vyjádření mluvčí ministerstva zahraničí na vědomí. 

Server Focus 25. března napsal, že německé ministerstvo zahraničí se chystá označit přes 30 ruských diplomatů působících v Německu za nežádoucí osoby, protože podle bezpečnostních služeb využívají svého diplomatického statusu k navazování vztahů s informátory z politiky, hospodářství i armády za účelem sabotážní činnosti.

Německá agentura DPA dnes dopoledne s odvoláním na mluvčího německého armádního letectva upozornila, že z moskevského letiště dnes odletělo do Berlína letadlo s takzvaným diplomatickým povolením. Další podrobnosti podle ní mluvčí nesdělil. Německé ministerstvo zahraničí ale později potvrdilo, že cesta tohoto letadla typu Iljušin Il 96-300 souvisí s rozhovory o personálním obsazení zahraničních misí. Odpoledne letadlo dosedlo na moskevské letiště Vnukovo. Lety ruských letadel jsou na území Evropské unie výjimečné poté, co EU po ruském vpádu na Ukrajinu v únoru loňského roku uzavřela vzdušný prostor pro ruské dopravce.

Agentura TASS dnes ve své zprávě o vyhoštění ruských diplomatů uvedla, že informace o začátku snižování počtu ruských diplomatických pracovníků v Berlíně se objevila v médiích už v pátek. Berlín tím podle ní porušil svůj příslib daný Moskvě, protože původně ruskou stranu ujišťoval, že na případ nebude veřejně upozorňovat.

Pokud jde o vyhoštění německých diplomatů z Ruska, konkrétní počty nejsou známy. Podle německého bulvárního listu Bild, který se odvolává na své zdroje, ale musí Rusko opustit 34 z aktuálních zhruba 90 německých diplomatů v Moskvě. Píše o tom také agentura Reuters.

Německo-ruské vztahy jsou v poslední době značně napjaté, výrazně se zhoršily po loňské únorové invazi Ruska na Ukrajinu. Loni v dubnu Berlín vypověděl čtyři desítky ruských diplomatů, kteří byli podezřelí ze špionážní činnosti. Moskva reagovala vyhoštěním čtyř desítek německých diplomatů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…